Sandomierz weekendowy

Fotorelacje z podróży po Świętokrzyskim
Regulamin forum
Wykorzystywanie, powielanie i kopiowanie treści autorskich - tekstów, zdjęć z Forum KBP - Karawanier bez zgody Autora i Administratora Forum, jest zabronione.
© 2012-2025 KBP Karawanier.

Proszę zamieszczać swoje relacje te karawaningowe i te innymi środkami transportu.
Z racji ograniczonej pojemności serwera, prosiłbym o wklejanie w relacje linków do zdjęć, a nie samych fotek.
Darek1968
Forumowicz

Sandomierz weekendowy

Post autor: Darek1968 »

Z tego powodu, że mam blisko (mniej niż 30 km) -nie jak mam w zwyczaju jechać na noc na weekendowe wypady w piątek po pracy, - tym razem pojechałem w sobotę rano.
Po niedługiej jeździe przyjechaliśmy na parking obok Careffoura w Sandomierzu, który się mieści w Galerii Sandomierz. W sobotę ze względu na dzień targowy na placu obok, kasują po 4 złociszy za parking, no cóż trzeba było to zapłacić :( najpierw ze względu na to, ze Galeria Sandomierz otwierana jest od 8.00 mamy pół godzinki i udajemy się na targ, gdzie w dobrych cenach udaje się nam kupić warzywa do domu, owoce oraz jedzenie dla psa. Dawno na takim targu nie byłem, ale zaskoczył mnie duży wybór "przechodzonych" kosiarek i rowerów, podobno w przystępnych cenach.
Potem poszliśmy po zakupy "chleba i .... piwa" do sklepu. Skoro zakupy zostały dokonane trzeba było szukać igrzysk...
Camping "Browarny" jest po drugiej stronie ulicy, ale żeby tam zajechać trzeba zrobić nawrotkę gdzieś za ok. 500m. Bardzo szybko po zajechaniu zameldowaliśmy się na campingu (73 zł po uwzględnieniu zniżek) i zajęliśmy miejsce. Po śniadaniu udaliśmy się na stary rynek w Sandomierzu bramką na końcu campingu, w górę schodami, po spacerze weekendowym krokiem żona z córką nabywają drogą zakupu krzemień pasiasty i udajemy się na zasłużone piwko i soczek.
Na rynku zaczęły się występy mażoretek więc czas płynie szybciutko, potem mają grać wg kelnera miejscowe zespoły. Kelner informuje nas, że konflikt Burmistrza z PTTK o kasę za zwiedzanie podziemi i bramy opatowskiej trwa nadal. pewnie to zwolennik Burmistrza, bo moim zdaniem błędnie uważa, że Burmistrz chce wpuszczać za darmo turystów do tych atrakcji :P moim zdaniem chodzi tylko o to, kto będzie kasował i zarabiał.
My jako, ze byliśmy w tych atrakcjach wiele razy rezygnujemy z kolejnych odwiedzin.
Natomiast nie mogę się oprzeć odwiedzenia - po raz kolejny - kościoła św. Jakuba i mimo wielu ludzi z różnych wycieczek realizujemy plan po drodze zahaczając o katedrę.
Następnie wchodzimy w wąwóz Królowej Jadwigi, ale ze względu na komary szybko go opuszczamy. Potem bulwary nadwiślańskie, które pachną nowością. Wyglądają super można się z nich przepłynąć statkiem, wynająć rowerek wodny w kształcie łabędzia, kajaki, łodzie itp, brakuje trochę zieleni, ale przecież drzewa od razu nie rosną...
Następnie spacer wzdłuż wzgórza zamkowego mijamy szykujący się...?, tu można przeczytać www.sandomierz.pl/zapowiedzi/uroczystos ... h,105.html
a tu o oryginale
www.jazlowiacy.dobroni.pl/media/grh,grh ... 0,300.html

Potem szykujemy obiadek, po konsumpcji słodkie lenistwo a potem znowu na rynek, na gofry a dorośli piwko. Następnie grill i zgrzyt na campingu oprócz turystów w większości obcokrajowców jest dużo "turystów" narodowości romskiej, mieszkają w przyczepach i jak mi się wydaje nie odwiedzają zabytków a raczej targ po drugiej stronie ulicy... w każdym bądź razie nie tylko, bo nie złapałem, ale się domyślam..., po jednym naszym wyjściu zginęły mi odblaski a po moim odejściu do wc campingowego zniknęły ze stołu papierosy z zapalniczką...
Rozumiem, że właściciel campingu musi zarabiać i przyjmuje każdego, ale... to trochę uciążliwe sąsiedztwo. Rano ok 11 wyjeżdżamy po śniadaniu z planem grzybobrania w lasach po drodze, ale grzybów coś się nie udaje nam znaleźć :rotfl: , modyfikujemy plan i jedziemy na obiad do domu, bo ze względu na stan rzek jakiś piknik z kąpaniem, także odpada. Wieczorem zobaczę co tam dzieci nagrały i sfotografowały to może coś będzie nadawać się do wklejenia.

Kilka słów o campingu: Camping Browarny nadaje się do polecenia, posiada wszystko co camping powinien posiadać wg. wzorców europejskich, jest czysto i ładnie utrzymany.
www.ecc-campingfuehrer.de/polen/camping-browarny/pl
Obrazek

Pesymista to ktoś, kto postawiony przed wyborem z dwojga złego - wybiera oba. Oscar Wilde (1856-1900)
Darek1968
Forumowicz

Re: Sandomierz weekendowy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Pesymista to ktoś, kto postawiony przed wyborem z dwojga złego - wybiera oba. Oscar Wilde (1856-1900)
Awatar użytkownika
Sławcio
Karawanier
Imieniny: 0- 0- 0

Post autor: Sławcio »

Fotki super. :ok:
Pozdrawiam Sławek
Nie mam już Viaderka i Devilnej Hondy. Mam za to mniejszość niemiecką. :D
Awatar użytkownika
camper20
Forumowicz

Post autor: camper20 »

:witaj 1: Relacja fajna ,tym bardziej że od kilku lat planujemy wyjazd do Sandomierza ale jakoś nigdy nie można do tego dojść.Jeszcze ciekawostka ze czwartej fotki,jestem prawie na sto procent pewien że te dwie kobiety z lewej strony to Basia i Renia z Kaliskiego klubu. :cwaniak: :hurra:
Darek1968
Forumowicz

o ile pamiętam to były to młode osóbki, które żywo dyskutowały ze sprzedawcą, zobaczę w domu może znajdę jakąś fotkę, na której bardziej je widać, na campingu raczej nie mieszkały...
Obrazek

Awatar użytkownika
camper20
Forumowicz

:cwaniak: Jednak się nie myliłem, :zdrowko: Kalisz jak byk.
Darek1968
Forumowicz

sorry camper20 nie znalazłem tych pań na zdjęciu na którym lepiej byłoby je widać
Obrazek

Awatar użytkownika
camper20
Forumowicz

:witaj 1: Darek Nic sie nie martw .Ja to lepiej z tyłu rozpoznam jak z przodu.hehhehehehheehehh. :cwaniak:
Awatar użytkownika
powolniak
Forumowicz

Post autor: powolniak »

Tak patrzę na streetview na wjazd na kemping BROWARNY www.camping.majsak.pl/kontakt-i-dojazd.html i jawi mi się on jako raczej dość ciasny, dla mojego zestawu 12,5 m długości (w planach jest odwiedzenie tego kempingu i nie chciałbym kołami po krawężniku jechać).
Być może to wrażenie powodowane płaskością obrazu na ww. linku, ale być może nie i skręcając trzeba będzie po krawężniku przyczepą przejechać .

Ma ktoś z kolegów doświadczenie z wjazdem długim zestawem na to pole?
Łucja (Lucyna) & Lucjan pozdrawiają :sloneczko:
Awatar użytkownika
Sławcio
Karawanier

A była sekcja Ł-M nie biesiadował an tym kempingu?
Nie jestem pewien czy na pewno. Dlatego zastrzegam.
Ale jeżeli dobrze pamiętam to długimi zestawami wjeżdżali.
Pozdrawiam Sławek
Awatar użytkownika
Irel
Regionalista
Kontakt:

Post autor: Irel »

Byłem kilka lat temu na tym kempingu i wg. mnie wjazd jest dobry. Co prawda ja byłem kamperem, ale wiem o osobie, która była na tym kempingu bardzo długim zestawem (DODGE RAM + dwuosiowa przyczepa HOBBY). Same parcele postojowe są utwardzone ażurowymi płytami betonowymi, tak że nie ma potrzeby poziomowania przyczepy i obawy, że się ugrzęźnie.
Kiedy szereg uzurpacji zdradza zamiar wprowadzenia władzy despotycznej, to słusznym jest odrzucenie takiego rządu.1776r Deklaracja Niepodległości
Awatar użytkownika
Marek LU
Forumowicz

Post autor: Marek LU »

Dzisiaj w radio mówili o nowej wystawie wystawie w Sandomierzu. Wystawa została zorganizowana na prośbę wielkich rzesz turystów, którzy oglądają w TV jakiś serial z miastem w roli głównej. Nieopodal Sandomierza leżą Góry Pieprzowe, warto tam zajrzeć. Na piechotę niecałe 4 km a widoki niespotykane. Warto mieć lornetkę i aparat z obiektywem o długiej ogniskowej. Niestety do takiego sprzętu wymagany jest statyw by zdjęcia wyszły ostre.
Moich wpisów proszę nie traktować poważnie, wywodzę się i jestem z najgorszego sortu Polaków

Obrazek
Awatar użytkownika
Sławcio
Karawanier

Masz na myśli jakąś konkretną miejscówkę - punkt widokowy?
Statyw faktycznie się przydaje.
Pozdrawiam Sławek
Awatar użytkownika
Marek LU
Forumowicz

Post autor: Marek LU »

Punkt widokowy położony jest na skarpie za pensjonatem Dzika Róża
https://goo.gl/maps/zQSFVPebenS2
Za parking całodzienny w tym miejscu 5 zł. Przenocować też pewnie pozwolą.
Moich wpisów proszę nie traktować poważnie, wywodzę się i jestem z najgorszego sortu Polaków

Obrazek
Awatar użytkownika
powolniak
Forumowicz

Post autor: powolniak »

Dzięki koledzy za info.
Wychodzi na to, że:
-na kemping wjedzie się nie najeżdżając na krawężnik,
-trzeba odwiedzić punkt widokowy w Górach Pieprzowych, tym bardziej, że teleobiektyw (300 mm) i statyw do aparatu fotograficznego posiadam.
Łucja (Lucyna) & Lucjan pozdrawiają :sloneczko:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świętokrzyskie”