Z wizytą w Lądku Zdroju

Fotorelacje z podróży po Dolnym Śląsku
Regulamin forum
Wykorzystywanie, powielanie i kopiowanie treści autorskich - tekstów, zdjęć z Forum KBP - Karawanier bez zgody Autora i Administratora Forum, jest zabronione.
© 2012-2025 KBP Karawanier.

Proszę zamieszczać swoje relacje te karawaningowe i te innymi środkami transportu.
Z racji ograniczonej pojemności serwera, prosiłbym o wklejanie w relacje linków do zdjęć, a nie samych fotek.
Awatar użytkownika
Irel
Regionalista
Kontakt:

Z wizytą w Lądku Zdroju

Post autor: Irel »

Niechętnie zabierałem się do napisania tej relacji, bo po pierwsze w Lądku byłem z konieczności (żona dostała skierowanie na leczenie uzdrowiskowe, a mnie skierowania odmówiono), a po drugie nie mogłem w pełni skorzystać z atrakcji miejscowości z uwagi na moje fizyczne ograniczenia zdrowotne po ubiegłorocznym zabiegu chirurgicznym i prowadzonej cały czas rehabilitacji. Niemniej jednak do Lądka pojechałem i spędziłem tam 3 tygodnie. Swojego kampera „zakotwiczyłem” w camperparku (aleja Marzeń 22, GPS 50.347345 N, 16.896017 E).
Krótko o tym miejscu.
Camperpark zlokalizowany jest przy „Stacji narciarskiej Lądek Zdrój”. Posiada 15 stanowisk postojowych z dostępem do prądu (75 zł / doba bez prądu, 90 zł/doba z prądem), punktem serwisowym (serwis kampera w przypadku postoju wliczony w cenę). Kilometr od parkingu znajduje się wjazd na jedną z wielu pętli rowerowych Singletrack Glacensis. Miejsce nie jest ogrodzone. Brak WiFi.
Znacznie lepsze warunki oferuje camping „Na stoku twierdzy” GPS 50.444730 N, 16.6525866 E w Kłodzku, położonym w odległości 30 km od Lądka ale jak już nadmieniłem, miejsce pobytu narzuciły mi okoliczności, a innego wyboru nie miałem.

Camperpark Lądek Zdrój

Obrazek

Obrazek

Ponieważ w godzinach dopołudniowych żona miała zabiegi, wykorzystywałem ten czas na indywidualne wycieczki rowerowe, zaś po południu wraz ze swoją „połówką” zaliczaliśmy atrakcje okolicy „per pedes”, czyli na piechotę.
Po pobieżnym zapoznaniu się z uzdrowiskiem, pojechałem do miejscowej Informacji Turystycznej celem zaopatrzenia się w niezbędne mapy i przewodniki. Korzystając z pięknej słonecznej pogody w pierwszej kolejności postanowiłem odwiedzić Jaskinię Niedźwiedzią, największą lokalną atrakcję turystyczną. Jaskinie raczej nie stanowią dla mnie pokusy, bo jako mieszkaniec Jury Krakowsko - Częstochowskiej różne jaskinie odwiedzam na bieżąco viewtopic.php?t=3871 i viewtopic.php?t=3849
Postanowiłem zatem tylko dojechać do jaskini i nie wchodzić do środka, gdyż musiałbym zabrać ze sobą ubranie na zmianę ( w jaskini jest błoto i panuje niska temperatura). Dojazd dla siedemdziesięciolatka, czyli dla mnie, był wyzwaniem, tym bardziej że jeżdżę rowerem bez elektrycznego wspomagania. Przedstawię zatem przebieg trasy, którą pokonałem i widoki widziane podczas tego przedsięwzięcia.

Przebieg trasy wraz z podjazdami

Obrazek

Przed ostatnim odcinkiem podjazdu do jaskini

Obrazek

Budynek zabezpieczający wejście do jaskini

Obrazek

Szkielet prehistorycznego zwierzęcia

Obrazek

Inscenizacja z życia dawnych mieszkańców jaskini

Obrazek

Po niewielkim odpoczynku, wyruszyłem w drogę powrotną, która była sama przyjemnością, gdyż jechałem cały czas z góry.
Kilka dni po tej wyprawie, pojechałem na jeden z single tracków – Pętla Zdrój. Single track, zwany również często singlem lub po prostu ścieżką, to wąski szlak rowerowy. Wąski na tyle, że nie da się jechać nim w dwie osoby obok siebie. Nie przejechałem całej pętli gdyż trasy te są przeznaczone raczej dla rowerów typy „full” (pełna amortyzacja przedniego i tylnego koła), a ja takowego pojazdu nie posiadam. Poza tym strome podjazdy są trudne do pokonania dla wiekowego cyklisty, który jeszcze nie jest w pełni sprawny.

Widoczki z mojego przejazdu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zwiedzanie Lądka Zdroju to zwiedzanie uzdrowiska i zwiedzanie miasta, bo są ta dwa jakby oddzielne organizmy. W samym uzdrowisku znajdują się ciekawe miejsca, które postaram się pokrótce przedstawić. Najbardziej charakterystyczną budowlą jest budynek „Zdroju Wojciech”. Wybudowany w 1680 roku bezpośrednio nad bijącym do dziś gorącym źródłem wody leczniczej.

Zdrój Wojciech

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fontanna w Parku Zdrojowym im. Jana Pawła II . W głębi kadru budynki sanatoryjne.

Obrazek

Park Zdrojowy- pomnik Andrzeja Zawady, geofizyka, taternika, alpinisty i patrona Festiwalu Górskiego w Lądku Zdroju.

Obrazek

W uzdrowisku znajduje się też ciekawostka. Jest to jedyny w Polsce i jeden z kilku na świecie, kryty most. Powstał na początku XX wieku. Jest przerzucony nad rzeką Białą Lądecką, ma kilkadziesiąt metrów długości. Łączył dwie części sanatorium – neogotycką willę z wieżą położona po jednej stronie rzeki, przy ul. Spacerowej 9, z budynkiem zabiegowym po drugiej stronie rzeki, przy ul. Kościuszki. Most nie jest dostępny dla zwiedzających.

Obrazek

Żeby nie pozostawać w klimatach uzdrowiskowych, z żoną Elżbietą wybrałem się na pieszą wędrówkę na najwyższe wzniesienie w okolicy, czyli na gorę Trojak (766 m n.p.m.) lezącą w paśmie Gór Złotych. Podejście zajmuje około dwóch godzin, ale trudy rekompensują piękne widoki , które można podziwiać z platformy widokowej znajdującej się na szczycie.

Początek szlaku

Obrazek

Obrazek

Pniemy się w górę

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na szczycie

Obrazek

Krajobrazy widziane z platformy widokowej

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żeby zachować równowagę. Po górującym nad okolicą Trojaku, odwiedziłem miejsce znajdujące się w głębi ziemi, czyli Jaskinię Radochowską.
Jaskinia Radochowska to jedna z największych i najciekawszych jaskiń w Sudetach. Powstała w Górach Złotych, wewnątrz góry Bzowiec (697 m. n.p.m.), Trasa do zwiedzania ma ok. 300 metrów, a łączna długość korytarzy to ponad 500 metrów. Część trasy trzeba pokonać przeciskając się przez ciasne szczeliny. Jaskinia leży na odludziu i można się do niej dostać z parkingu, pokonaniu pieszo 1,5 km wiodącej w górę szutrowej drogi. Jak już nadmieniałem, nie byłem zainteresowany zwiedzaniem jaskini, więc po krótkim odpoczynku i zrobieniu paru fotek, wróciłem do Lądka i swojego kampera.

Tak dojechałem do Jaskini Radochowskiej

Obrazek

Krajobraz okolic Radochowa

Obrazek

Obrazek

Otwór wyjściowy jaskini

Obrazek

Na koniec zostawiłem zwiedzanie miasteczka Lądek Zdrój, które posiada kilka interesujących miejsc, w tym Rynek i most św. Jana.
Most św. Jana - kamienny dwuprzęsłowy most nad rzeką Białą Lądecką. Został zbudowany w 1565 roku z kamienia łamanego. Przy jego budowie zastosowano jako spoiwo kurze białka zamiast wapna.

Obrazek

Obrazek

Neorenesansowy ratusz z XVI wieku

Obrazek

Obrazek

Kolorowe, zabytkowe kamieniczki, renesansowe i barokowe, pochodzące głównie z XVIII i XIX stulecia.

Obrazek

Obrazek

Wotywna, barokowa Kolumna Trójcy Świętej dłuta Michaela Klahra.

Obrazek

Oryginalny, XVI-wieczny pręgierz (prawdopodobnie z 1566 roku) usunięty w l. 50 ze wsi Skrzynka

Obrazek

W Lądku jest jeszcze wiele miejsc wartych odwiedzenia, ale ja nie nastawiłem się tym razem na zaliczanie lokalnych atrakcji, a na wypoczynek, więc wydaje mi się, że i tak przekroczyłem zakładany plan.

KONIEC
Kiedy szereg uzurpacji zdradza zamiar wprowadzenia władzy despotycznej, to słusznym jest odrzucenie takiego rządu.1776r Deklaracja Niepodległości
Awatar użytkownika
Sławcio
Karawanier
Imieniny: 0- 0- 0

Re: Z wizytą w Lądku Zdroju

Post autor: Sławcio »

Relacja jak zawsze nie pozostawia pola do negatywnych komentarzy. "Rewela" jednym słowem.
Przeczytałem i obejrzałem fotki i że tak powiem "kopara mi opadła". Miejsce z prądem na camperparku 90 zł. Płacę często 70-90 zł, ale za pokój z łazienką i balkonem....
Szybkiego powrotu do zdrowia. :super:
Pozdrawiam Sławek
Nie mam już Viaderka i Devilnej Hondy. Mam za to mniejszość niemiecką. :D
Awatar użytkownika
heinrich12
Forumowicz

Post autor: heinrich12 »

W kwietniu byliśmy w Polanicy Zdrój - wracając do Wrocławia zahaczyliśmy o Lądek Zd. Niestety tyle nie widzieliśmy co kolega Irel nam teraz pokazał. Fajne foty, fajne miejsca. Mam nadzieję, że jeszcze tam wrócimy. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Gabor
Forumowicz

Post autor: Gabor »

Faktycznie , piękne zdjęcia. Pozdrawiam
Potrzebny jest czyjś uśmiech, aby samemu też się uśmiechnąć. Grzegorz z Małżonką.
Awatar użytkownika
Jasminum
Forumowicz

Post autor: Jasminum »

Irel wymiata.. :hurra: :hurra:
Kobiety powinny trzymać się razem
Awatar użytkownika
Henryk
Forumowicz

Post autor: Henryk »

Cieszę się że jeszcze komuś się chce pisać tak ciekawe relacje. Na FB nasrają zdjęć i na tym koniec
Wiara w autorytety powoduje, że błędy autorytetów przyjmowane są za wzorce.
Awatar użytkownika
Irel
Regionalista
Kontakt:

Post autor: Irel »

Henryk pisze: 28 sie 2024, 17:14 Cieszę się że jeszcze komuś się chce pisać tak ciekawe relacje. Na FB nasrają zdjęć i na tym koniec
Być może jestem jednym z "ostatnich Mohikanów", który jest zwolennikiem kultury słowa. Nie jest to chwalenie się, a raczej stwierdzenie smutnego faktu. Kultura obrazkowa i youtubowe filmiki, nie pozostawiają wielkiego pola dla wyobraźni. Przykładem filmów, do których po ich obejrzeniu już nigdy się nie wraca, są firmy z uroczystości rodzinnych w tym ze ślubów i wesel. Czym innym są zdjęcia z tych uroczystości, najlepiej ze stosownym komentarzem zarówno werbalnym jak i pisanym. Wraca się do nich chętnie i to wielokrotnie.
Dlatego nie będę szedł na łatwiznę i dalej będę trzymał się mojego sposobu przekazywania wrażeń ze swoich podróży :podziw: :podziw:
Kiedy szereg uzurpacji zdradza zamiar wprowadzenia władzy despotycznej, to słusznym jest odrzucenie takiego rządu.1776r Deklaracja Niepodległości
Awatar użytkownika
Gabor
Forumowicz

Post autor: Gabor »

I za to cię lubimy.. :zdrowko: :serce:
Potrzebny jest czyjś uśmiech, aby samemu też się uśmiechnąć. Grzegorz z Małżonką.
Awatar użytkownika
Jagoda
Forumowicz

Post autor: Jagoda »

Irel pisze: 28 sie 2024, 19:28
Henryk pisze: 28 sie 2024, 17:14 Cieszę się że jeszcze komuś się chce pisać tak ciekawe relacje. Na FB nasrają zdjęć i na tym koniec
Być może jestem jednym z "ostatnich Mohikanów", który jest zwolennikiem kultury słowa. Nie jest to chwalenie się, a raczej stwierdzenie smutnego faktu. Kultura obrazkowa i youtubowe filmiki, nie pozostawiają wielkiego pola dla wyobraźni. Przykładem filmów, do których po ich obejrzeniu już nigdy się nie wraca, są firmy z uroczystości rodzinnych w tym ze ślubów i wesel. Czym innym są zdjęcia z tych uroczystości, najlepiej ze stosownym komentarzem zarówno werbalnym jak i pisanym. Wraca się do nich chętnie i to wielokrotnie.
Dlatego nie będę szedł na łatwiznę i dalej będę trzymał się mojego sposobu przekazywania wrażeń ze swoich podróży :podziw: :podziw:
Niestety muszę stwierdzić, że piszesz "samą prawdę". 26as
Kontestator
Forumowicz
Imieniny:

Post autor: Kontestator »

Dziękuję za fotorelację. :ok: :zdrowko:
Awatar użytkownika
Jacek i Agatka
Forumowicz

Post autor: Jacek i Agatka »

:hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :podziw:
Awatar użytkownika
Ciok
Old Traveler

Post autor: Ciok »

:witaj 1: :podziw:
Podziwiam :hurra:
„poznaj swój kraj, ojczyźnie służ” - Mazowsze jest piękne, otwórz oczy.
Karawanierzy Mazowieccy - sekcja moto
Bega
Forumowicz

Post autor: Bega »

fajne fotki. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dorota
Forumowicz
Imieniny:

Post autor: Dorota »

:dobani: W Lądku daje woda...
Awatar użytkownika
heinrich12
Forumowicz

Post autor: heinrich12 »

To jest tragedia. A już myślałem, że 1997r. nie powtórzy się nigdy - a jednak, ..... Jutro, pojutrze zobaczę co nam Wrocławianom woda ,,pokaże", ,,zgotuje". Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dolny Śląsk”