Tak więc w warunkach pogodowych niezbyt sprzyjających szusowaniu, postanowiłem skoncentrować swoją aktywność na przejażdżkach rowerowych. Wraz z kolegami z Klubu M2, pierwszą tegoroczną przejażdżkę zaliczyłem w w sobotę 1 stycznia. Ponieważ Klub PTTK M2 od zawsze rozpoczyna sezon 1 stycznia, w tym roku nie mogło być inaczej.
Noworoczne spotkanie pod siedzibą klubu
Żarki. Odpoczynek w drodze do Przewodziszowic
Wieś Przewodziszowice- miejsce rozchodzenia się szlaków turystycznych
Ruiny strażnicy w Przewodziszowicach
„Deszczowy powrót” do domu. Jedyną satysfakcją jest fakt, że Mikołaj też zmókł.
A jeszcze niedawno było tak.

Też zgodnie z tradycją, w niedzielę 2 stycznia pojechaliśmy na już „ XIV wypad na żurek do Żarek”. Była znakomita wyżerka (żurek, kiełbaski z grilla), a że pogoda dopisała bo było lekko słonecznie i +10 st. C, na metę rajdu przybyli rowerzyści i piechurzy, przedszkolaki, uczniowie, studenci, emeryci oraz lud pracujący miast i wsi.
Ognisko klubowe na wzgórzu Laskowiec
„Żarecki” żurek z kiełbasą.
Moja małżonka na tle panoramy pradoliny rzeki Warty.
Oraz „na tle” Prezesa klubu PTK M2
A tu z wehikułem którym przyjechała na klubowe spotkanie.
Jeszcze tylko pamiątkowa „focia i” rowerowy sezon 2022 można uznać za otwarty.

Potwierdzeniem powyższego faktu, czyli rozpoczęcia sezonu rowerowego, jest dokumentacja z pierwszej weekendowej wycieczki klubowej do Koziegłów, miasta z historią sięgającą średniowiecza. Znanego obecnie z masowej produkcji sztucznych choinek. Przed wyjazdem Prezes klubu dokonał wręczenia srebrnej i złotej Porajskiej Odznaki Krajoznawczej, dzięki czemu moja kolekcja odznak turystycznych znowu się powiększyła.

W drodze do Koziegłów. Wieś Koziegłówki - Kościół pw. św. Antoniego Padewskiego

Rynek w Koziegłowach w świątecznej szacie.

KONIEC