Tak więc, między innymi przez sentyment do "mojej" rzeki, postanowiłem odwiedzić Wielkopolskę, region słynący z gospodarności i pięknych widoków. Zacząłem jednak od Kruszwicy, która leży na Kujawach, a nie w Wielkopolsce. Mam jednak nadzieję, że czytelnicy wybaczą mi to drobne przekłamanie wynikające z "licentia poetica" stworzonej dla tej relacji.
Nasza kamperowa podróż objęła najpierw miejscowości leżące na południe od Poznania, a po przejechaniu przez miasto, te lezące na północ od niego. Przedstawię kilka fotek z ponad 400, które zrobiłem podczas naszej podróży.
"Mysia wieża" w Kruszwicy

Jezioro Gopło

Katedra w Gnieźnie

Fragment zbiorów Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie
Relikwiarz skrzynkowy św. Korduli

Kopia Drzwi Płockich z katedry Wniebowzięcia NMP, obecnie w soborze św. Sofii w Nowogrodzie Wielkim w Rosji

Pomnik "Glana" w Jarocinie. Instalacja wielkiego glana, czyli kultowego buta, odsłonięta została 15 lipca 2011r. Dzieło ma ponad dwa metry wysokości. Glany zdobyły popularność w latach 70. i 80. w Wielkiej Brytanii i związane były z muzyką punkrockową. W Polsce także noszono wówczas takie obuwie, które „zdobywano” głównie w wojskowych magazynach albo przywożono z Rumunii.

Rynek w Jarocinie

Pałac w Rydzynie

Kościół farny w Osiecznej i zabudowa miasta

Wiatraki - Muzeum Młynarstwa i Rolnictwa w Osiecznej

Parowozownia w Wolsztynie- jedyna w Europie, a prawdopodobnie nawet i na świecie, czynna lokomotywownia, z której niemal codziennie parowozy wydawane są do prowadzenia planowych pociągów pasażerskich.

Wielkopolskie muzeum pożarnictwa w Rakoniewicach- to ten budynek szachulcowy w głębi kadru, dawny zbór ewangelicki

Zbiory muzealne

Lokomobila samobieżna z Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

Samoloty rolnicze z ekspozycji muzeum

Puszczykowo - muzeum Arkadego Fiedlera

Rogalin- pałac Raczyńskich

Wnętrza pałacowe- biblioteka

Rogalińskie dęby

Pałac w Kórniku

Parafia Archikatedralna pw. Św. Apostołów Piotra i Pawła w Poznaniu

Poznański ratusz

Baszta Halszki w Szamotułach

Zbiory ikon w muzeum w Szamotułach

Zamek w Sierakowie

Wnętrza zamkowe

Klamrą spinającą prezentację pozostaje rzeka Warta. Ponieważ Warta wspomniana była na początku prezentacji, więc musi być również i na jej końcu, wiążąc w całość ten krótki szkic.
Widok sprzed zamku na rzekę Wartę

Na całą relacje oraz resztę zdjęć i opisów trzeba cierpliwie poczekać, bo ciąg dalszy na pewno nastąpi.
Część I relacji viewtopic.php?f=59&t=4061