Wielkopolska kamperem - zajawka

Fotorelacje z podróży po Wielkopolsce
Regulamin forum
Wykorzystywanie, powielanie i kopiowanie treści autorskich - tekstów, zdjęć z Forum KBP - Karawanier bez zgody Autora i Administratora Forum, jest zabronione.
© 2012-2025 KBP Karawanier.

Proszę zamieszczać swoje relacje te karawaningowe i te innymi środkami transportu.
Z racji ograniczonej pojemności serwera, prosiłbym o wklejanie w relacje linków do zdjęć, a nie samych fotek.
Awatar użytkownika
Irel
Regionalista
Kontakt:

Wielkopolska kamperem - zajawka

Post autor: Irel »

Jakoś się tak dziwnie złożyło, że moich dotychczasowych podróżach omijałem Wielkopolskę, krainę przez którą przepływa rzeka Warta, druga (po Wiśle) najdłuższa rzeka Polski, której źródła są nieodległe od miasta w którym mieszkam i przez które rzeka ta również przepływa. Rzeka Warta nad którą leży Myszków znalazła się też w herbie miasta w postaci niebieskiej wstęgi usytuowanej w dolnej części tarczy herbowej.

Obrazek

Tak więc, między innymi przez sentyment do "mojej" rzeki, postanowiłem odwiedzić Wielkopolskę, region słynący z gospodarności i pięknych widoków. Zacząłem jednak od Kruszwicy, która leży na Kujawach, a nie w Wielkopolsce. Mam jednak nadzieję, że czytelnicy wybaczą mi to drobne przekłamanie wynikające z "licentia poetica" stworzonej dla tej relacji.
Nasza kamperowa podróż objęła najpierw miejscowości leżące na południe od Poznania, a po przejechaniu przez miasto, te lezące na północ od niego. Przedstawię kilka fotek z ponad 400, które zrobiłem podczas naszej podróży.

"Mysia wieża" w Kruszwicy

Obrazek

Jezioro Gopło

Obrazek

Katedra w Gnieźnie

Obrazek

Fragment zbiorów Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie

Relikwiarz skrzynkowy św. Korduli

Obrazek

Kopia Drzwi Płockich z katedry Wniebowzięcia NMP, obecnie w soborze św. Sofii w Nowogrodzie Wielkim w Rosji

Obrazek

Pomnik "Glana" w Jarocinie. Instalacja wielkiego glana, czyli kultowego buta, odsłonięta została 15 lipca 2011r. Dzieło ma ponad dwa metry wysokości. Glany zdobyły popularność w latach 70. i 80. w Wielkiej Brytanii i związane były z muzyką punkrockową. W Polsce także noszono wówczas takie obuwie, które „zdobywano” głównie w wojskowych magazynach albo przywożono z Rumunii.

Obrazek

Rynek w Jarocinie

Obrazek

Pałac w Rydzynie

Obrazek

Kościół farny w Osiecznej i zabudowa miasta

Obrazek

Obrazek

Wiatraki - Muzeum Młynarstwa i Rolnictwa w Osiecznej

Obrazek

Parowozownia w Wolsztynie- jedyna w Europie, a prawdopodobnie nawet i na świecie, czynna lokomotywownia, z której niemal codziennie parowozy wydawane są do prowadzenia planowych pociągów pasażerskich.

Obrazek

Obrazek

Wielkopolskie muzeum pożarnictwa w Rakoniewicach- to ten budynek szachulcowy w głębi kadru, dawny zbór ewangelicki

Obrazek

Zbiory muzealne

Obrazek

Lokomobila samobieżna z Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

Obrazek

Samoloty rolnicze z ekspozycji muzeum

Obrazek

Puszczykowo - muzeum Arkadego Fiedlera

Obrazek

Obrazek

Rogalin- pałac Raczyńskich

Obrazek

Wnętrza pałacowe- biblioteka

Obrazek

Rogalińskie dęby

Obrazek

Pałac w Kórniku

Obrazek

Parafia Archikatedralna pw. Św. Apostołów Piotra i Pawła w Poznaniu

Obrazek

Poznański ratusz

Obrazek

Baszta Halszki w Szamotułach

Obrazek

Zbiory ikon w muzeum w Szamotułach

Obrazek

Zamek w Sierakowie

Obrazek

Wnętrza zamkowe

Obrazek

Klamrą spinającą prezentację pozostaje rzeka Warta. Ponieważ Warta wspomniana była na początku prezentacji, więc musi być również i na jej końcu, wiążąc w całość ten krótki szkic.

Widok sprzed zamku na rzekę Wartę

Obrazek

Na całą relacje oraz resztę zdjęć i opisów trzeba cierpliwie poczekać, bo ciąg dalszy na pewno nastąpi.

Część I relacji viewtopic.php?f=59&t=4061
Kiedy szereg uzurpacji zdradza zamiar wprowadzenia władzy despotycznej, to słusznym jest odrzucenie takiego rządu.1776r Deklaracja Niepodległości
Awatar użytkownika
Irel
Regionalista
Kontakt:

Re: Wielkopolska kamperem - zajawka

Jak widzę zainteresowanie relacją jest raczej niewielkie.Tłumaczę to sobie ciepłą aurą i porą grzybobrań co może przekładać się na brak czasu do przeglądania forum. W każdym razie przed przystąpieniem autora prezentacji do pisania relacji sytuacja jest mało komfortowa. :( :( :niewiem:
Kiedy szereg uzurpacji zdradza zamiar wprowadzenia władzy despotycznej, to słusznym jest odrzucenie takiego rządu.1776r Deklaracja Niepodległości
Awatar użytkownika
Sławcio
Karawanier
Imieniny: 0- 0- 0

Post autor: Sławcio »

Nie upadaj na duchu. Piękna pogoda jest, to każdy korzysta.
Ja, pomimo że jestem wielkim fanem twoich relacji, tym razem ruszyłem tyłek w plener, zamiast siedzieć przed komputerem.
Za trzy dni mają być opady więc i sytuacja na froncie się zmieni. ;) :zdrowko:
Pozdrawiam Sławek
Nie mam już Viaderka i Devilnej Hondy. Mam za to mniejszość niemiecką. :D
Awatar użytkownika
Janek i Monika
Forumowicz

Post autor: Janek i Monika »

Sławcio pisze: 13 wrz 2020, 17:41 Nie upadaj na duchu. Piękna pogoda jest, to każdy korzysta.
Ja, pomimo że jestem wielkim fanem twoich relacji, tym razem ruszyłem tyłek w plener, zamiast siedzieć przed komputerem.
Za trzy dni mają być opady więc i sytuacja na froncie się zmieni. ;) :zdrowko:
Jak lato wróciło, to nie ma szans na czytanie. Wybacz. :D
Wielu najgorszych czynów na świecie dokonują ludzie,
którzy wierzą, szczerze wierzą, że robią to, co najlepsze;
zwłaszcza kiedy w sprawę wmieszany jest jakiś bóg.
T Pratchett
Awatar użytkownika
Jacek i Agatka
Forumowicz

Post autor: Jacek i Agatka »

Jak zacznie padać to będziemy czytać. Irek nie smuć się na zapas.
Awatar użytkownika
Irel
Regionalista
Kontakt:

Dzięki za słowa wsparcia. Aktualnie wypoczywam na Roztoczu i też nie mam czasu na czytanie, a tym bardziej pisanie :ok: 516
Jerzy Bierzy
Forumowicz
Imieniny: 27- 1- 0

Post autor: Jerzy Bierzy »

Nie puszczamy fochów jak wypoczywamy. :P
Nie obchodzę tych starych urodzin.
Mam na imię Jerzy. :zdrowko:
Awatar użytkownika
Demolka
Forumowicz
Imieniny: