Rocznica wybuchu Powstania Styczniowego

Fotorelacje z podróży po Jurze Krakowsko-Częstochowskiej
Regulamin forum
Wykorzystywanie, powielanie i kopiowanie treści autorskich - tekstów, zdjęć z Forum KBP - Karawanier bez zgody Autora i Administratora Forum, jest zabronione.
© 2012-2025 KBP Karawanier.

Proszę zamieszczać swoje relacje te karawaningowe i te innymi środkami transportu.
Z racji ograniczonej pojemności serwera, prosiłbym o wklejanie w relacje linków do zdjęć, a nie samych fotek.
Awatar użytkownika
Irel
Regionalista
Kontakt:

Rocznica wybuchu Powstania Styczniowego

Post autor: Irel »

W związku ze 157 rocznicą wybuchu Powstania Styczniowego, dzisiaj tj. 25 stycznia, wraz z rowerzystami z klubu M2, postanowiliśmy odwiedzić miejsca krwawych potyczek tego powstania. Co prawda powstanie wybuchło 22 stycznia 1863 roku, ale dysponując wolnym czasem jedynie w weekendy, musieliśmy to upamiętnienie nieco przesunąć.
Po wykonaniu pamiątkowej fotki, wyjechaliśmy spod siedziby klubu i „szyku torowym” i wyruszyliśmy w trasę.

Obrazek

Obrazek

Pierwszy przystanek wypadł przy mogile powstańczej w miejscu zwanym Pasternik w dzielnicy Myszkowa -Mrzygłód.

Obrazek

Następnie przemieściliśmy się do centrum Mrzygłodu, pod pomnik upamiętniający powstańców styczniowych poległych 1 marca1863. Potyczka pod Mrzygłodem stoczona została pomiędzy oddziałem powstańczym dowodzonym przez pułkownika Teodora Cieszkowskiego, a formacją wojsk rosyjskich
W 70 rocznicę powstania styczniowego (w 1933 roku) na mrzygłodzkim rynku odsłonięto pomnik upamiętniający to wydarzenie, w 150 rocznicę powstania styczniowego odsłonięto nową tablicę na pomniku. W 2014 roku pomnik odrestaurowano.

Obrazek

Więcej o „Bitwie pod Mrzygłodem” można przeczytać tutaj viewtopic.php?f=218&t=2440 i przy okazji dowiedzieć się nieco więcej o historii miasta w którym mieszkam.

Dalej pojechaliśmy do Kazimierówki koło Łaz, gdzie znajduje się symboliczna mogiła powstańcza i niewielki kopiec upamiętniający poległych w bitwie 22 marca 1863 roku: „kapelana Bonawentury Mańkowskiego, Henryka Wodzińskiego i 7 nieznanych Bohaterów”. Więcej o bitwie w Kazimierówce http://nowe.lazy.pl/pami-powstania-styc ... ecznie-ywa

Obrazek

To było już ostatnie miejsce, związane z Powstaniem Styczniowym, które odwiedziliśmy i na którym zapaliliśmy symboliczne znicze pamięci. Ponieważ pogoda nam sprzyjała ( +1°C i lekki wiatr), postanowiliśmy nieco nadłożyć drogi i odwiedzić Łazy, kiedyś jeden z większych węzłów kolejowych w Polsce.

Budynek dworca kolejowego w Łazach

Obrazek

Stamtąd, po przejechaniu ogółem 50 km, pełni wrażeń, pojechaliśmy do domu zadowoleni z udanej wycieczki.
Kiedy szereg uzurpacji zdradza zamiar wprowadzenia władzy despotycznej, to słusznym jest odrzucenie takiego rządu.1776r Deklaracja Niepodległości
Awatar użytkownika
Sławcio
Karawanier
Imieniny: 0- 0- 0

Re: Rocznica wybuchu Powstania Styczniowego

Post autor: Sławcio »

Zazdroszczę wam tej wycieczki. :ok:
Pozdrawiam Sławek
Nie mam już Viaderka i Devilnej Hondy. Mam za to mniejszość niemiecką. :D
Awatar użytkownika
Bożydar
Forumowicz

Post autor: Bożydar »

Macie panowie zacięcie. :ok:
Pozdrawiam Bożydar
Awatar użytkownika
Remius
Forumowicz

Post autor: Remius »

Tylko pozazdrościć. :ok: 516
Roman K.
Awatar użytkownika
Brat
Karawanier

Post autor: Brat »

Dzielne chłopaki!
Marian
Awatar użytkownika
Ernest
Forumowicz

Post autor: Ernest »

Że wam się jaja nie odmroziły 35as :D
Edward K. Jutro się zawitam :)
Awatar użytkownika
Jacek
Karawanier
Kontakt:

Post autor: Jacek »

Mocne

8441
:hahaha:
Najciekawsze jest za widnokręgiem
Awatar użytkownika
Irel
Regionalista
Kontakt:

Post autor: Irel »

Jak co roku w styczniu, razem z kolegami z klubu rowerowego PTTK „M2” odwiedziliśmy mogiły powstańców styczniowych w Pasterniku, Wydrze Zielonej i Fugasówce (te dwa ostatnie miejsca to obecnie dzielnice Zawiercia) oraz monument upamiętniający bitwę pod Mrzygłodem, jedną z największych, zwycięskich potyczek powstańców w tym regionie. W bitwie pod Mrzygłodem (obecnie dzielnica miasta Myszkowa), która miała miejsce z z 28 lutego na 1 marca zginęło 4 powstańców i kilkudziesięciu żołnierzy rosyjskich. Co prawda powstanie wybuchło 22 stycznia 1863 roku, ale dysponując wolnym czasem jedynie w weekendy, musieliśmy to upamiętnienie nieco przesunąć.
Kilka lat temu, staraniem lokalnych władz, powstańcze mogiły zostały odnowione i stały się miejscem patriotycznych uroczystości. Mam nadzieję, że odwiedzając te mogiły i pomniki, dokładamy swoją małą cegiełkę do tego, aby pamięć o naszym narodowościowym zrywie sprzed 159 lat trwała i nigdy nie zaginęła.
A to krótka relacja fotograficzna z tego wyjazdu.

W drodze na miejsce startu

Obrazek

Uczestnicy wycieczki

Obrazek

Mrzygłód - monument upamiętniający bitwę

Obrazek

Obrazek

Mogiła powstańcza w Fugasówce (obecnie dzielnica Zawiercia)

Obrazek

Fugasówka - pożegnalne zdjęcie ze słoniem, symbolicznym znakiem firmowym producenta wyrobów betonowych i kostki brukowej.

Obrazek

KONIEC
Kiedy szereg uzurpacji zdradza zamiar wprowadzenia władzy despotycznej, to słusznym jest odrzucenie takiego rządu.1776r Deklaracja Niepodległości
Awatar użytkownika
Sławcio
Karawanier

Post autor: Sławcio »

Jestem pod miłym wrażeniem, tym bardziej że teraz siedzę na dupie i zaczynam powoli szukać roboty.
Pozdrawiam Sławek
Nie mam już Viaderka i Devilnej Hondy. Mam za to mniejszość niemiecką. :D
Awatar użytkownika
Ludwik
Forumowicz

Post autor: Ludwik »

Miło popatrzeć na zdjęcia " że komuś się chce"
Od tej propagandy TVP bola już zęby
Ludwik wita Was 516
- jestem gorszego sortu (dla jednych)