Ubiegłej soboty przebywałem w okolicach Jędrzejowa, a konkretnie w założonej w roku 1153 miejscowości Raków, dawnej wsi duchownej, będącej niegdyś własnością opactwa cystersów jędrzejowskich. Korzystając z okazji wybrałem się na rowerze do Sobkowa, znajdującego się 10 km od Rakowa. Sobków znany jest z rycerskiego zamku znajdującego się w tej miejscowości. Fortalicja sobkowska, wzniesiona została na lewym brzegu rzeki Nidy, w latach 1560–1570 przez Stanisława Sobka. Całość otoczona jest murami w kształcie nieregularnego prostokąta z basztami na narożach. W obrębie murów znajduje się obszerny majdan, pośrodku którego ulokowany był pierwotny zamek Sobkowskich. Do murów przylegają zabudowania gospodarcze (obecnie mieści się w nich restauracja, pokoje gościnne, sale bankietowe i ekspozycje powozów i przedmiotów historycznych). Pierwotny zamek zastąpiony został przez wczesnoklasycystyczny pałac Szaniawskich. Obecnie znajduje się w stanie ruiny. Zachowała się zwrócona w stronę rzeki fasada główna, z czterema jońskimi kolumnami.
To nie była moja pierwsza wizyta w Sobkowie. Po raz pierwszy byłem Sobkowie w roku 2013 podczas objazdu województwa świętokrzyskiego. Dla zainteresowanych odwiedzeniem tych stron dedykuję opisy atrakcji zawarte w relacji Kamperem i kajakiem po świętokrzyskim
viewtopic.php?f=59&t=668 Najciekawsza jest jednak konsekwencja właścicieli sobkowskiego zamku w sekowaniu telewizji TVN. Zaraz po przejściu bramy głównej rzuca się w oczy tablica z napisem „Zakaz wstępu telewizji TVN”. Była tam w roku 2013 i jest do tej pory.
Słoneczna pogoda sprzyjała rowerowej wycieczce, z której dokumentację fotograficzną przedstawiam poniżej.
W drodze do Sobkowa. Panorama okolic wsi Mokrsko
Zabudowania zamku Sobków
Ekspozycja zabytkowych powozów
Ruiny pałacu Szaniawskich
Ogród w stylu francuskim
Pięknie kwitnący kasztanowiec
Powrót do Rakowa
I to już koniec wycieczki do Sobkowa.