Kajakiem, kamperem i rowerem po woj. warmińsko- mazurskim (cz.13)

Fotorelacje z podróży po Warmi i Mazurach
Regulamin forum
Wykorzystywanie, powielanie i kopiowanie treści autorskich - tekstów, zdjęć z Forum KBP - Karawanier bez zgody Autora i Administratora Forum, jest zabronione.
© 2012-2025 KBP Karawanier.

Proszę zamieszczać swoje relacje te karawaningowe i te innymi środkami transportu.
Z racji ograniczonej pojemności serwera, prosiłbym o wklejanie w relacje linków do zdjęć, a nie samych fotek.
Awatar użytkownika
Irel
Regionalista
Kontakt:

Kajakiem, kamperem i rowerem po woj. warmińsko- mazurskim (cz.13)

Post autor: Irel »

Tutaj poprzednia część relacji - cz. 12

Dzień 12 -03 sierpień 2016 trasa – Leśniewo- Węgorzewo- Rapa- Olecko https://goo.gl/maps/CqRFhSU3NMK2

Po śniadaniu pożegnaliśmy Leśniewo i udaliśmy się do Węgorzewa. W mieście ocalało niewiele zabytków, bo w 1945 roku jak wiele innych miast, miasteczek i wsi na Mazurach zostało w 80 procentach zniszczone podczas toczonych tu walk.
Z ocalałych zabytków warto zobaczyć kamieniczki z XIX wieku przy ul. Zamkowej, Teatralnej, Pionierów, Placu Wolności. Warty uwagi jest też Kościół św. Piotra i Pawła z początku XVII wieku z najstarszymi na Mazurach organami z 1647 r. Ciekawym miejscem jest też Muzeum Kultury Ludowej i Park Etnograficzny nad Węgorapą, gdzie można obejrzeć obiekty tradycyjnego XVIII i XIX-wiecznego budownictwa mazurskiego.

Marina i port w Węgorzewie

Obrazek

Po obejrzeniu portu poszliśmy do znajdującego się tuż przy nim muzeum etnograficznego i skansenu budownictwa Warmii i Mazur. Musieliśmy nieco zaczekać. Aż zbierze się grupa zwiedzających, bo zwiedzanie odbywa się tylko z przewodnikiem. Wydało mi się to dziwne, bo byłem w znacznie większych skansenach w Polsce (Tokarnia), w Rumunii (Astra w Sibiu) i w Irlandii Północnej (Belfast), ale wszędzie tam można było zwiedzać te atrakcje indywidualnie.

Stroje ludowe

Obrazek

Obrazek

Pralka wirnikowa firmy „Miele” z roku 1908. Podczas gdy pruskie gospodynie prały w pralkach, polskie w tym samym okresie prały na tradycyjnych „tarach”. Odnosząc się do obecnej sytuacji politycznej, niedługo może się okazać, że tak jak byliśmy opróżnieni cywilizacyjnie na początku wieku XX, tak obecna ekipa doprowadzi nas do podobnego zapóźnienia na początku wieku XXI.

Obrazek

Pralka kołyskowa z początku XX wieku

Obrazek

Drewniana rura wodociągowa z roku 1740, wydobyta podczas prac na ul. Zamkowej. Węgorzewski wodociąg zaprojektowany przez Władysława Suchowolca składał się z wieży ciśnień i pięciu basenów, do których woda doprowadzana była takimi właśnie drewnianymi rurami.

Obrazek

Pracownia ceramiki

Obrazek

Wyposażenie chłopskiej chaty

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sprzęty gospodarskie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chaty znajdujące się w skansenie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Warsztat tkacki, tkający tradycyjne kilimy

Obrazek

Obrazek

Kościół Świętych Piotra i Pawła w Węgorzewie. wybudowany w latach 1605-1611 w stylu późnogotyckim.

Obrazek

Bogato zdobiony ołtarz z 1652, w głębi kadru z prawej strony widoczna XVII-wieczna ambona,

Obrazek

Ponieważ była piękna słoneczna pogoda przespacerowaliśmy się jeszcze po Węgorzewie, a na koniec pobytu w tym miasteczku zjedliśmy pyszne lody. Następnym etapem naszej podróży była Rapa, a pojechaliśmy tam, aby obejrzeć słynna mazurską piramidę, czyli grobowiec pruskiego rodu baronów von Fahrenheit. Charakterystyczną cechą budowli jest kształt, przypominający starożytne egipskie piramidy. Przeznaczeniem tej budowli miało być przechowywanie doczesnych szczątków Fahrenheidów, a panujące w niej warunki miały sprzyjać mumifikacji ciał. Więcej informacji można uzyskać w Wikipedii.
Podróż do Rapy po raz kolejny dała mi lekcję, aby bezkrytycznie nie wierzyć nawigacji. Otóż to „sprytne urządzenie” poprowadziło mnie drogami wybudowanymi prawdopodobnie jeszcze „za Niemca”, pięknymi krajobrazowo, ale tragicznymi pod względem, jakości nawierzchni.. Myślałem, że po drogach ukraińskich nic nie jest w stanie mnie zaskoczyć. Okazuje się, że byłem w błędzie. Ciągnące się kilometrami „kocie łby”, wywoływały takie wibracje jadącego, kampera, że bałem się, iż wylecą mi z zębów wszystkie plomby. Po dojechaniu do Rapy, okazało się, że prowadzi do tego miejsca gładka, asfaltowa szosa.

Piramida w Rapie

Obrazek

Obrazek

Z Rapy pojechaliśmy do Olecka, z zamiarem zwiedzenia miasta. Zrezygnowaliśmy jednak z tego, gdyż zaczęło bardzo padać. Poza tym mieliśmy trudności ze znalezieniem miejsca na nocleg. Po dłuższych poszukiwaniach stanęliśmy przy jednej ze stacji benzynowych. I tam postanowiliśmy spędzić noc.

Ciąg dalszy nastąpi.

Tutaj dalsza część relacji - cz. 14
Kiedy szereg uzurpacji zdradza zamiar wprowadzenia władzy despotycznej, to słusznym jest odrzucenie takiego rządu.1776r Deklaracja Niepodległości
Awatar użytkownika
Agnieszka
Karawanier

Re: Kajakiem, kamperem i rowerem po woj. warmińsko- mazurskim

Post autor: Agnieszka »

Myślałam Irel, że odpuściłeś. :(
Ale Ty masz "kochones" (Cojones)

Dziękuję za dalszy ciąg. :podziw:
Nie obchodzę urodzin.
Przestało mnie interesować "czy gefizyk ma buty"
Nie ma? to za 500+ niech sobie kupi. Mi nie dali. :P
Bromba
Forumowicz
Imieniny:

Post autor: Bromba »

Obrazek

To tak sobie te trumny leżą? 35as :szok:
Awatar użytkownika
Bercik
Forumowicz

Post autor: Bercik »

Myślałem, że po drogach ukraińskich nic nie jest w stanie mnie zaskoczyć. Okazuje się, że byłem w błędzie. Ciągnące się kilometrami „kocie łby”, wywoływały takie wibracje jadącego, kampera, że bałem się, iż wylecą mi z zębów wszystkie plomby.
:hahaha1: Protefix trzyma wszystkie zęby i sztuczne dziąsła. :hahaha1:

Dziękuję za relację. :hurra:
516
Awatar użytkownika
Sławcio
Karawanier
Imieniny: 0- 0- 0

Post autor: Sławcio »

Dzięki za relację.
Ja zawsze czytam. :ok: :podziw: :hurra: :zdrowko:
Pozdrawiam Sławek
Nie mam już Viaderka i Devilnej Hondy. Mam za to mniejszość niemiecką. :D
Awatar użytkownika
Irel
Regionalista
Kontakt:

Post autor: Irel »

Przepraszam, że tak nieskładnie piszę tę relację, ale naprawdę mam teraz bardzo mało czasu z powodu kłopotów osobistych. Postaram się w miarę możliwości kontynuować moje opisy, tym bardziej, że już zostało tych opisów niewiele.
Bromba pisze:To tak sobie te trumny leżą? 35as :szok:
"Dewastacja
Po przejściu majątku w Rapie w ręce innej rodziny, co stało się pod koniec XIX wieku, o piramidzie zaczęto zapominać. Położona z dala od zabudowań została zasłonięta przez las. Podczas I wojny światowej zdewastowali ją rosyjscy żołnierze. Radzieccy żołnierze w czasach II wojny światowej również poszukiwali tutaj kosztowności. Reszty dokonali Polacy osiedleni tutaj po drugiej wojnie światowej. Jeszcze na początku XXI wieku przybywający tu turyści rozgrzebywali kijami trumny. Lokalne władze zamurowały wejście do grobowca dopiero w 2010 roku!" źródło wikipedia
Kiedy szereg uzurpacji zdradza zamiar wprowadzenia władzy despotycznej, to słusznym jest odrzucenie takiego rządu.1776r Deklaracja Niepodległości
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warmia i Mazury”