Jeżeli ktoś chce zwiedzić dziewicze tereny Polski może się wybrać na Podlasie w rejon Puszczy Knyszyńskiej.
Przed paroma laty wybrałem się w te rejony.
Najpierw pojechałem do Kruszynian, znanych z tradycji tatarskich. Tatarzy-Lipki osadzeni zostali na tych terenach przez Jana III Sobieskiego w drugiej połowie XVII w .
Największą atrakcją miejscowości jest zabytkowy XVIII w meczet, który można zwiedzać po uprzednim zdjęciu obuwia. Obok meczetu znajduje się mizar ( muzułmański cmentarz), na którym znajduje się wiele strych nagrobków.
Meczet w Kruszynianach-wejście dla mężczyzn
Meczet w Kruszynianach-wejście dla kobiet.
Kobiety w islamie, podobnie jak ortodoksyjnym judaizmie, nie mogą przebywać w głównej sali świątyni. Panuje bowiem opinia, że kobiety obecne w głównej sali rozpraszałyby modlących się mężczyzn. Kobiety musiały mieć niezależne wejście i takie połączenie z salą główną, aby nie były widziane mężczyzn zgromadzonych w meczecie. Dlatego połączenie pomiędzy obydwiema częściami ogranicza się do małych okienek.
Wnętrze meczetu.
Z lewej strony ( za plecami stojącego imama) znajduje się mihrab (nisza w ścianie) wskazująca kierunek Mekki. Pomalowane na zielono podwyższenie to minbar (rodzaj kazalnicy), z którego imam wygłasza kazanie
W Kruszynianach można skosztować kuchni tatarskiej w restauracji „Tatarska jurta” prowadzonej przez tatarkę Panią Dżannetę Bogdanowicz.
Ja wraz z małżonką zdecydowałem się na kołduny tatarskie (pierogi z mięsem wołowym lub wołowo-jagnięcym podawane z rosołem) i muszę powiedzieć ,że naprawdę mi smakowało. W swojej opinii nie jestem odosobniony, bo potrawy tam podawane smakowały takim sławom jak Księciu Karolowi, Robertowi Makłowiczowi, Piotowir Bikontowi, Adamowi Małyszowi, Emilii Krakowskiej, Pascalowi Brodnickiemu i wielu innym.
Przed restauracją znajduje się oryginalna jurta, do której można wejść i zobaczyć jak kiedyś mieszkali Tatarzy i jak obecnie mieszkają pasterze mongolscy.
Jurta
W odległości 10 km od Kruszynian , w kierunku Supraśla znajdują się Krynki w których można zobaczyć cmentarz prawosławny, ruiny synagogi, kirkut ( cmentarz żydowski), cerkiew prawosławną i neogotycki kościół świętej Anny.
W nieodległych Bohonikach (wieś nadana przez króla Jana III Sobieskiego rotmistrzowi chorągwi tatarskiej Olejewskiemu jako zapłatę za zaległy żołd) zobaczyć można meczet z przełomu IXX-XX w oraz mizar.
Na Podlasiu jest wiele ciekawych i mało znanych miejsc, które warto poznać.
W Kruszynianach można zatrzymać się na terenie pola namiotowego przy hotelu „Dworek pod lipami”.
Ja korzystałem również z pobytu w gospodarstwie agroturystycznym Pana Wiesława Kundzicza w miejscowości Kundzicze ( boczna droga w połowie trasy z Kruszynian do Krynek). Do gospodarstwa dojechać można w miarę dobrą szutrową drogą. Można podłączyć się do 230V, korzystać z WC i zimnej wody.
Pole namiotowe w Kundziczach
Ciąg dalszy tutajviewtopic.php?f=283&t=1829