Jednego wieczoru, podczas zastanawiania się nad tym gdzie pojechać w tym roku, spojrzałem na mapę i dotarło do mnie coś, co do tej pory mi umykało. Bo zwiedziłem Rumunię, Ukrainę, Białoruś, Litwę, Łotwę, Estonię, że o Polsce nie wspomnę, ale w Czechach faktycznie nie byłem. To znaczy byłem, ale były to jednodniowe wypady do miejscowości leżących blisko polskiej granicy. Dlatego w tym roku postanowiłem na dwa tygodnie pojechać do Czech, a konkretnie zwiedzić jedną z piękniejszych krain tego państwa, czyli Morawy. Zaplanowana trasa obejmować miała najbardziej atrakcyjne miejsca Moraw i miała wyglądać tak: Šternberk, Kromieryż, Blansko-Jedovnice ( Przepaść Macochy), Brno, Slavkov u Brna ( pałac Slavkov), Uherske Hradiste, Lednice, Mikulov na Morave, Znojmo, Satov

Przed wyjazdem zakupiłem on line za kwotę 85,73 zł (480 CSK) miesięczną winietę na czeskie autostrady, a 1 795,00zł wymieniłem na 10 000 CSK (koron czeskich). Po przyjeździe stwierdziłem że zabrałem za dużo gotówki, bo prawie wszędzie można płacić kartą, niemniej jednak gotówka jest potrzebna przy zakupach na bazarach, w niektórych restauracjach i u drobnych handlarzy.
Po sklarowaniu kampera wyruszyliśmy w drogę i po przejechaniu granicy w Gorzyczkach udaliśmy się do miasteczka Sztenberk, a właściwie na leżący około 2 km od centrum, kemping o tej samej nazwie GPS: 49°44'52.098"N, 17°18'20.21"E https://www.noclegitanie.net/zakwaterow ... sternberk/
Zainteresowanych wyjazdem do Czech informuję, że w Czechach biwakowanie na dziko jest nielegalne. Spanie i kempingowanie poza wyznaczonymi miejscami (kempingi, pola namiotowe, strefy dla kamperów) jest tam surowo karane.
Autocamping Szternberk- to moje „ubytowe wozidlo” stojące obok przyczepy sympatycznej czeskiej pary.

Na kempingu są też takie „domki” które na naszych kempingach już nie występują, jednak tam są ludzie z nich korzystają.
Kemping posiada wszystkie udogodnienia dla turystów karawaningowych. Fajną rzeczą na czeskich kempingach jest to, że przy każdym z nich jest, otwierany zazwyczaj około południa, bar z daniami barowymi i z zimnym piwem.
Trochę informacji o Szterberku. Miasteczko słynące ze średniowiecznego zamku. Główną atrakcją jest górująca nad miastem XIII-wieczna warownia, dawny klasztor augustianów oraz interaktywne muzeum czasu i tradycje motosportu.