Jedziemy na Morawy !

Fotorelacje z podróży po Europie oprócz Polski
Regulamin forum
Wykorzystywanie, powielanie i kopiowanie treści autorskich - tekstów, zdjęć z Forum KBP - Karawanier bez zgody Autora i Administratora Forum, jest zabronione.
© 2012-2025 KBP Karawanier.

Proszę zamieszczać swoje relacje te karawaningowe i te innymi środkami transportu.
Z racji ograniczonej pojemności serwera, prosiłbym o wklejanie w relacje linków do zdjęć, a nie samych fotek.
Awatar użytkownika
Irel
Regionalista
Kontakt:

Jedziemy na Morawy !

Post autor: Irel »

Jedziemy na Morawy !
Jednego wieczoru, podczas zastanawiania się nad tym gdzie pojechać w tym roku, spojrzałem na mapę i dotarło do mnie coś, co do tej pory mi umykało. Bo zwiedziłem Rumunię, Ukrainę, Białoruś, Litwę, Łotwę, Estonię, że o Polsce nie wspomnę, ale w Czechach faktycznie nie byłem. To znaczy byłem, ale były to jednodniowe wypady do miejscowości leżących blisko polskiej granicy. Dlatego w tym roku postanowiłem na dwa tygodnie pojechać do Czech, a konkretnie zwiedzić jedną z piękniejszych krain tego państwa, czyli Morawy. Zaplanowana trasa obejmować miała najbardziej atrakcyjne miejsca Moraw i miała wyglądać tak: Šternberk, Kromieryż, Blansko-Jedovnice ( Przepaść Macochy), Brno, Slavkov u Brna ( pałac Slavkov), Uherske Hradiste, Lednice, Mikulov na Morave, Znojmo, Satov

Obrazek

Przed wyjazdem zakupiłem on line za kwotę 85,73 zł (480 CSK) miesięczną winietę na czeskie autostrady, a 1 795,00zł wymieniłem na 10 000 CSK (koron czeskich). Po przyjeździe stwierdziłem że zabrałem za dużo gotówki, bo prawie wszędzie można płacić kartą, niemniej jednak gotówka jest potrzebna przy zakupach na bazarach, w niektórych restauracjach i u drobnych handlarzy.
Po sklarowaniu kampera wyruszyliśmy w drogę i po przejechaniu granicy w Gorzyczkach udaliśmy się do miasteczka Sztenberk, a właściwie na leżący około 2 km od centrum, kemping o tej samej nazwie GPS: 49°44'52.098"N, 17°18'20.21"E https://www.noclegitanie.net/zakwaterow ... sternberk/
Zainteresowanych wyjazdem do Czech informuję, że w Czechach biwakowanie na dziko jest nielegalne. Spanie i kempingowanie poza wyznaczonymi miejscami (kempingi, pola namiotowe, strefy dla kamperów) jest tam surowo karane.

Autocamping Szternberk- to moje „ubytowe wozidlo” stojące obok przyczepy sympatycznej czeskiej pary.

Obrazek

Obrazek

Na kempingu są też takie „domki” które na naszych kempingach już nie występują, jednak tam są ludzie z nich korzystają.

Obrazek

Kemping posiada wszystkie udogodnienia dla turystów karawaningowych. Fajną rzeczą na czeskich kempingach jest to, że przy każdym z nich jest, otwierany zazwyczaj około południa, bar z daniami barowymi i z zimnym piwem.

Trochę informacji o Szterberku. Miasteczko słynące ze średniowiecznego zamku. Główną atrakcją jest górująca nad miastem XIII-wieczna warownia, dawny klasztor augustianów oraz interaktywne muzeum czasu i tradycje motosportu.
Kiedy szereg uzurpacji zdradza zamiar wprowadzenia władzy despotycznej, to słusznym jest odrzucenie takiego rządu.1776r Deklaracja Niepodległości
Awatar użytkownika
Irel
Regionalista
Kontakt:

Re: Jedziemy na Morawy !

W drodze do miasteczka

Obrazek

Zamek Sternberk (Státní hrad Šternberk)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Górny plac i Kościół Zwiastowania Najświętszej Maryi Panny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kiedy szereg uzurpacji zdradza zamiar wprowadzenia władzy despotycznej, to słusznym jest odrzucenie takiego rządu.1776r Deklaracja Niepodległości
Awatar użytkownika
Irel
Regionalista
Kontakt:

Dawny Klasztor Sternberski w którym obecnie organizowane są wystawy artystyczne i wydarzenia kulturalne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Panorama Sternberka widziana ze wzgórza zamkowego

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uliczki Sternberka

Obrazek

Mimo, że byliśmy na Morawach w czerwcu, niesamowity upał dochodzący w cieniu do 40° C, odbierał całą przyjemność zwiedzania. Właściwie jedynym miejscem gdzie temperaturowo było w miarę znośnie było wnętrze sternberskiego kościoła.
Następnym przystankiem na naszej kamperowej trasie był Kromieryż, niewielkie miasteczko, które jest wprost naszpikowane atrakcjami. Na przestrzeni kilku kilometrów kwadratowych znajdują się liczne zabytki, jednak my chcieliśmy tylko zobaczyć Pałac Arcybiskupi- obiekt wpisany 1998r na Listę Dziedzictwa UNESCO. Pałac to jeden z najpiękniejszych przykładów sztuki baroku i rokoka na terenie całych Czech. Przez lata służył biskupom ołomunieckim.
Awatar użytkownika
Irel
Regionalista
Kontakt:

Kromieryż

Kampera zaparkowałem na Hnanickie Namesti GPS 49.293896, 17.389256

Obrazek

Ulice Kromieryża

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Budynek Wydziału Prawa

Obrazek

Pałac arcybiskupi

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziedziniec pałacu

Obrazek

Obrazek

Velké náměstí (Wielki Rynek)

Obrazek

Obrazek

Zamiast gotować się wewnątrz pałacu, poszliśmy do ogrodów pałacowych gdzie upał był nieco mniejszy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W ogrodach pałacowych przebywają pawie, które w ogóle nie boją się ludzi. Są przy tym bardzo natarczywe w dopominaniu się o jedzenie i trudno je odpędzić, jeżeli zobaczą, że ma się jakiś przysmak.

Obrazek

Obrazek

Na tym zakończyliśmy pobyt w Kromieryżu i pojechaliśmy ku dalszym przygodom.
Ciąg dalszy ( mam taką cichą nadzieję) nastąpi wkrótce.
Awatar użytkownika
Irel
Regionalista
Kontakt:

Z Kromieryża pojechaliśmy na kemping Relaxa GPS 49.424530 zlokalizowany w miejscowości Sloup, około 7 km na północ od przepaści Macochy i Jaskiń Punkvy. Uważam że jest to najlepsza lokalizacja kamperowa, bo do Przepaści Macochy jest tylko 7 km i w Sloup można zrobić zakupy artykułów spożywczych. Po spędzeniu nocy na kempingu i zjedzeniu śniadania pojechaliśmy na parking GPS 49.3715, 16.7307 usytuowany przed wejściem na teren Morawskiego Krasu (parking jest płatny – 100 koron płatne przy wjeździe). Po zakupieniu biletów w budynku infocentrum, poszliśmy dobrze oznaczonym szlakiem w kierunku Przepaści Macochy i dalej do jaskiń podziemnej rzeki Punkvy. Do jaskiń można dotrzeć na kilka sposobów: pieszo, kolejką i pociągiem turystycznym będącym w istocie stylizowanym ciągnikiem z doczepionymi wagonikami. My wybraliśmy wariant pieszy.

Widziana z góry Przepaść Macochy -  najgłębszy lej krasowy w Czechach – 138,5 m

Obrazek

Obrazek

W drodze do Jaskiń Punkvy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tutaj jest opcja kolejkowa

Obrazek

Budynek z którego jest wejście do jaskiń

Obrazek

Przepaść widziana z jaskiń Punkvy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szata naciekowa jaskiń

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatnim etap zwiedzania jaskiń Punkvy jest rejs łodzią. Pływanie dość dużą łodzią w podziemnych jaskiniach jest przygodą samą w sobie, szczególnie gdy przewoźnik informuje że w niektórych miejscach jest 40 m głębokości. Na łodziach nie można robić zdjęć. Przypuszczam że wynika to ze względów bezpieczeństwa. Lódź płynie dość szybko, a w niektórych miejscach jest na tyle nisko że trzeba się dobrze schylić, aby nie grzmotnąć czerepem w skałę. Robienie zdjęć rozprasza, nie pozwala na śledzenie czy nie grozi nam grzmotnięcie w skałę i wypadnięcie za burtę. Poniższe zdjęcie pochodzi ze strony Zarządu Jaskiń Republiki Czeskiej umieściłem je tylko dlatego, żeby pokazać jak wygląda taki rejs po jaskiniach.

Obrazek

Na tym zakończyliśmy pobyt w jaskiniach i pełni wrażeń wyruszyliśmy w drogę powrotną na parking, gdzie zostawiliśmy kampera.
Gwoli wyjaśnienia nazwy Przepaść Macochy. Otóż legenda głosi, że zła macocha zwabiła pasierba nad krawędź wielkiej przepaści i strąciła go w dół aby cały majątek po mężu przypadł jej własnemu synowi. Spadając, dziecko zdołało chwycić się wystającej gałęzi lub krawędzi skały. Mieszkańcy wsi usłyszeli płacz ocalałego chłopca i uratowali go, a sprawa wyszła na jaw. W przypływie rozpaczy lub ze strachu przed sprawiedliwością zła kobieta sama rzuciła się w przepaść.
W jaskiniach panuje temperatura 8° C i wyjście z jaskiń na zewnątrz gdzie było 40 ° C to był naprawdę duży szok temperaturowy.
Z uwagi na upały zrezygnowaliśmy ze zwiedzania pałacu w Slavkov u Brna (Austerlitz) i Uherske Hradiste, przy czym z tej drugiej lokalizacji zrezygnowałem bo w Uherskim Hradiste nie było miejsca w którym mógłbym się zatrzymać na noc. Dlatego pojechaliśmy od razu do Lednic, ale co tam zobaczyliśmy opiszę w kolejnej części.
Awatar użytkownika
heinrich12
Forumowicz
Imieniny: 0- 0- 0

Post autor: heinrich12 »

Piękne zwiedzanie. -----Wineta miesięczna kosztował Was 85,73 zł., a w PL za kawałek A4 (samochód z przyczepą kempingową) Katowice/Kraków i powrót w sumie zapłaciłem 64 zł – dodatkowo wieczne remonty i ograniczenia w ruchu. ---- Widzę ,,nowego” Waszego kampera – fajny. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Irel
Regionalista
Kontakt:

Po bezskutecznym poszukiwaniu miejsca noclegowego w Uherske Hradiste, pojechaliśmy do Lednic na Autokemp Apollo GPS 48.785693, 16.826567. Na kempingu, znaleźliśmy się nagle w „oku cyklonu” , którym okazali się turyści karawaningowi z Wielkiej Brytanii. Grupa ta zaczęła ustawiać swój sprzęt gdzie popadnie, łącznie z zastawianiem dróg ewakuacyjnych. Administrator kempingu, który usiłował opanować angielski żywioł i uporządkować nieco sytuację, miał naprawdę ciężki orzech do zgryzienia. Nie lubię dużych kempingów, z hałaśliwymi dziećmi i z równie hałaśliwymi ich rodzicami. Postanowiłem zatem pozostać tam tylko jedną noc, a następnie przenieść się na leżące niedaleko pole biwakowe Tábořiště Paliště Nejdek GPS: 48.815199, 16.774884 leżące nad rzeką Zámecká Dyje w Lednicko-valtickim kompleksie (ok. 3,5 km od centrum Lednic). W dalszym ciągu dobijał nas okropny upał, więc po przyjeździe na pole biwakowe i sklarowaniu kampera, poszliśmy nad rzekę i w cieniu „nawadnialiśmy” się czeskim piwem. Na zwiedzanie przeznaczyliśmy następny dzień, a właściwie przedpołudnie, bo prognozy dalej zapowiadały 40° upał.
Do Lednic pojechaliśmy na rowerach, z których po dojechaniu do kompleksu pałacowego i ogrodów musieliśmy zsiąść, gdyż jazda rowerem na całym terenie jest zabroniona. Pałac Lednicki – jest jednym z najważniejszych zabytków kompleksu lednicko-valtickiego..

Przed wejściem na teren ogrodów pałacowych

Obrazek

Jeden z budynków kompleksu pałacowego

Obrazek

Pałac

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oranżeria

Obrazek

Ogrody pałacowe

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ponieważ upał stawał się nie do zniesienia, wróciliśmy na nasz kemping w Nejdku i tak jak poprzedniego dnia odpoczywaliśmy w cieniu nad rzeką Zámecká Dyje.
W następnym dniu, pożegnawszy się z gościnnym kempingu w Nejdku pojechaliśmy na południe, do miasteczka Znojmo. Wcześniej jednak postanowiliśmy odwiedzić Mikulov na Morave. Mikulov położony jest w pobliżu granicy z Austrią, tuż pod wzgórzem, na którym stoi kaplica świętego Sebastiana. Największą atrakcją jest zamek (pałac) znajdujący się na Wzgórzu Zamkowym.

Pałac- zamek w Mikulov

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uliczki miasteczka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rynek - Kolumna Trójcy Przenajświętszej.

Obrazek

Svatý kopeček (Święta Górka) z kaplicą św. Sebastiana Święta Górka mierzy 363 m n.p.m. i stanowi ciekawy punkt widokowy.

Obrazek

Obrazek

Będąc na zamku wstąpiliśmy do „sklepu” czyli do winnej piwnicy i kupiliśmy świetne morawskie wino „Palava”. Ponieważ nieco zgłodnieliśmy, a zbliżała się pora obiadowa, postanowiliśmy zjeść obiad w jednaj z restauracji znajdującej się na rynku. Zamówiliśmy czeskie specjały tj. Cesnečka: rosół czosnkowy z ziemniakami, kminkiem i grzankami oraz smažený sýr: gruba porcja panierowanego i smażonego sera, podawana z frytkami lub ziemniakami i sosem tatarskim. My wybraliśmy opcję z frytkami i ledwo zjedliśmy wszystko, bo porcję były naprawdę duże. Na tym zakończyliśmy nasz pobyt w Mikuliv i pojechaliśmy do Znojmo na kemping położony w urokliwej, spokojnej okolicy tuż nad rzeką Dyją i w sąsiedztwie historycznego klasztoru Louka, około 1,5 km od starego miasta GPS: 48°50'26.440"N, 16°3'20.200"E . Stanowi dobrą bazę wypadową do zwiedzania miasta.

Ciąg dalszy nastąpi.
Awatar użytkownika
Sławcio
Karawanier

Post autor: Sławcio »

Z zaciekawieniem czytam . Ciekawe, kiedy ty Irel, piwka się nauczyłeś pic? :haha:
Pozdrawiam Sławek
Nie mam już Viaderka i Devilnej Hondy. Mam za to mniejszość niemiecką. :D
Awatar użytkownika
Irel
Regionalista
Kontakt:

Sławcio pisze: 27 sie 2026, 18:31 Z zaciekawieniem czytam . Ciekawe, kiedy ty Irel, piwka się nauczyłeś pic? :haha:
Piwka nauczyłem się pić we wczesnej młodości. Teraz sobie tylko przypominam :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1:
Awatar użytkownika
Sławcio
Karawanier

Post autor: Sławcio »

Irel pisze: 27 sie 2026, 19:37
Sławcio pisze: 27 sie 2026, 18:31 Z zaciekawieniem czytam . Ciekawe, kiedy ty Irel, piwka się nauczyłeś pic? :haha:
Piwka nauczyłem się pić we wczesnej młodości. Teraz sobie tylko przypominam :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1:
Wypada ino życzyć "na zdrowie" :witaj 1:
Pozdrawiam Sławek
Nie mam już Viaderka i Devilnej Hondy. Mam za to mniejszość niemiecką. :D
Bega
Forumowicz

Post autor: Bega »

Pięknie opisane. :hurra:
ODPOWIEDZ

Wróć do „EUROPA - relacje”