Pożar w Puszczy Solskiej

Czasami są poruszane, na Naszym Forum tematy ważne, które trzeba specjalnie podkreślić i pokazać.
Regulamin forum
O "Ważnych Tematach" decyduje Administracja Forum.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Irel
Regionalista
Kontakt:

Pożar w Puszczy Solskiej

Post autor: Irel »

Od wtorku z niepokojem śledzę informacje dotyczace pożaru w Puszczy Solskiej. Śledzę te wiadomości, bo od wielu lat przyjeżdżam do Puszczy Solskiej i jestem emocjonalnie zwiążany z tymi terenami. Weryfikuję to co mówią w radio i telewizji, z tym czego dowiedziałem się od moich przyjaciół tam mieszkających, z których kilku jest leśnikami pracującymi w tamtejszych lasach. Na teraz pożar został opanowany mimo występujących jeszcze pojedyńczych źródeł ognia. Jest nadzieja, bo rozpoczęły się niewielkie opady deszczu, który na pewno pomoże w unicestwieniu resztek pożaru. Ważne, że będzie do czego przyjechać, bo z 79 000 ha puszczy spaliło się "tylko" 300 ha. Niemniej jednak jest to ogromna klęska przyrodnicza i tragedia ludzka- zginął pilot samolotu gasniczego. Miejmy jedynie nadzieję, że z pomocą ludzi przyroda odrodzi się i jeszcze przez długie lata będziemy się zachwycać pieknymi widokami Puszczy Solskiej.
Obrazek

Obrazek
Kiedy szereg uzurpacji zdradza zamiar wprowadzenia władzy despotycznej, to słusznym jest odrzucenie takiego rządu.1776r Deklaracja Niepodległości
Awatar użytkownika
Sławcio
Karawanier
Imieniny: 0- 0- 0

Re: Pożar w Puszczy Solskiej

Post autor: Sławcio »

Mam podobne podejście. Z niepokojem patrzyłem czy pożar nie podchodzi do Górecka.
Przykro się ogląda relacje w TV z pożaru Puszczy, ale zmiany klimaty są takie szybkie, że przyroda nie nadąża.
Pozdrawiam Sławek
Nie mam już Viaderka i Devilnej Hondy. Mam za to mniejszość niemiecką. :D
Awatar użytkownika
Irel
Regionalista
Kontakt:

Rozmawiałem dzisiaj z emerytowanym dyrektorem Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie i moim kolegą ze studów leśnych, który poinformował mnie że tak duży pozar w Puszczy Solskiej miał miejsce w ostatnio 1967 roku. Od tego czasu Puszczę Solska omijały więlsze katastrofy pożarowe, nawet niewiele pożarów było w słynnym roku 1992, kiedy to w ciągu 5 dni spłonęło 9000 hektarów lasu w Kuźni Raciborskiej w województwie ślaskim.
Kiedy szereg uzurpacji zdradza zamiar wprowadzenia władzy despotycznej, to słusznym jest odrzucenie takiego rządu.1776r Deklaracja Niepodległości
Awatar użytkownika
Irel
Regionalista
Kontakt:

Jak podają teraz Lasy Państwowe spłonęło ok. 750 ha lasów w zarządzie Lasów Państwowych i ok. 200 ha lasów prywatnych.
Awatar użytkownika
Dorota
Forumowicz
Imieniny:

Post autor: Dorota »

Nieszczęście i strata dla nas wszystkich.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ważne tematy”