Wizyta w Nałęczowie

Fotorelacje z podróży po Polsce
Regulamin forum
Wykorzystywanie, powielanie i kopiowanie treści autorskich - tekstów, zdjęć z Forum KBP - Karawanier bez zgody Autora i Administratora Forum, jest zabronione.
© 2012-2025 KBP Karawanier.

Proszę zamieszczać swoje relacje te karawaningowe i te innymi środkami transportu.
Z racji ograniczonej pojemności serwera, prosiłbym o wklejanie w relacje linków do zdjęć, a nie samych fotek.
Awatar użytkownika
Irel
Regionalista
Kontakt:

Wizyta w Nałęczowie

Post autor: Irel »

Wizyta w Nałęczowie

Zastanawiałem się czy w ogóle pisać teraz relację z mojego pobytu w Nałęczowie, bo w Nałęczowie byłem od 2 do 8 lutego, czyli w okresie głębokiej zimy, a relację piszę gdy za oknami widać wiosnę. Zdecydowałem się jednak napisać coś niecoś odnośnie tegoż Nałęczowa, bo po prostu szkoda mi zdjęć, które zrobiłem podczas pobytu w tym uzdrowisku. W okolicach Nałęczowa bywałem wielokrotnie, ale w samym Nałęczowie byłem po raz pierwszy. Mając wyobrażenie o innych uzdrowiskach, w których miałem okazję przebywać, Nałęczów mnie zaskoczył, bo okazał się sennym miasteczkiem ( 3753 mieszkańców) nie oferującym turystom, jakiś wielkich atrakcji. Może w lecie jest inaczej, ale w zimie, oprócz spacerów po nałęczowskich wąwozach i parku uzdrowiskowym, nie ma co robić. Nałęczów to jedyne w Polsce uzdrowisko o profilu wyłącznie kardiologicznym. Leczy się tu choroby wieńcowe, nadciśnienie tętnicze, nerwice serca i stany ogólnego wyczerpania psychofizycznego. W powrocie do zdrowia pomaga mikroklimat sprzyjający naturalnemu obniżeniu się ciśnienia tętniczego krwi oraz zmniejszeniu dolegliwości serca. Nałęczów posiada również dobre warunki dla rehabilitacji pacjentów po zawale serca i operacjach kardiochirurgicznych.
W centrum miasta znajduje się 25-hektarowy park Zdrojowy ze stawem i z historyczną zabudową: pałacem Małachowskich, sanatorium „Książę Józef” Starymi Łazienkami, Werandkami, Domkiem Gotyckim. Do nowszych budynków stojących w tej okolicy należą: Dom Zdrojowy, „Pawilon Angielski”, sanatoria uzdrowiskowe: „Rolnik”, „Atrium”, „Termy Pałacowe”. Obecna nazwa miejscowości związana jest z nazwiskiem Stanisława Małachowskiego, który w roku 1751 zakupił tereny należące do Aleksandra Gałęzowskiego, którym w 1772 nadał nazwę Nałęczów, od noszonego przez jego ród herbu Nałęcz. Około 1800 odkryto lecznicze właściwości wód i złoża borowin, a po ich analizie chemicznej w 1817 roku potwierdził je prof. Piotr Celiński z  Uniwersytetu Warszawskiego. Wyniki te wykorzystali trzej lekarze-sybiracy: Fortunat Nowicki, Wacław Lasocki i Konrad Chmielewski , modernizując w końcu XIX w. funkcjonujące już uzdrowisko za pieniądze ówczesnego właściciela Nałęczowa – Michała Górskiego. Stworzył on uzdrowisko w dzisiejszym kształcie miasta ogrodu. To on uczynił z Nałęczowa liczący się ośrodek leczniczo-kulturalny. Kuracjuszami byli tutaj m.in.  Stefan Żeromski, Bolesław Prus i Henryk Sienkiewicz. ( Wikipedia)

Ulica Kamieniak- jeden z wąwozów Nałęczowa

Obrazek

Wąwóz Głowackiego

Obrazek

Stare Łazienki

Obrazek

Obrazek

Leżalnia- część dawnej zabudowy uzdrowiskowej, przystosowana do werandowania i odpoczynku po kąpielach i zabiegach zdrowotnych.

Obrazek

Park zdrojowy w zimowej szacie

Obrazek

Pijalnia wód mineralnych i palmiarnia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stara zabudowa willowa Nałęczowa

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaliczywszy najważniejsze miejsca Nałęczowa, wybraliśmy się do pobliskiego Kazimierza Dolnego. W Kazimierzu dolnym bywałem wielokrotnie, ale zawsze w lecie. Pierwszy raz zdarzyło mi się odwiedzić Kazimierz zimą. Zimowe zwiedzanie ma swój urok. Nie ma przewalających się wszędzie tłumów i można spokojnie oglądać zabytkowy układ miasta i jego architekturę, bez wchodzenia innym na odciski.
Nie będę opisywał poszczególnych miejsc i atrakcji Kazimierza Dolnego bo można o nich przeczytać w innej mojej relacji np. tutaj https://forum.karawanier.pl/viewtopic.php?t=3211

Pomnik psa „Werniksa”

Obrazek

Zabudowa miasteczka

Obrazek

Obrazek

Kazimierski Rynek ze słynną studnią

Obrazek

Obrazek

Kamieniczki na Rynku

Obrazek

Obrazek

Najbardziej charakterystyczne kazimierskie kamienice- kamienice Przybyłów : Pod Świętym Mikołajem i Pod Świętym Krzysztofem 

Obrazek

Piekarnia Sarzyńskich – nieodłączny punkt każdej wizyty w Kazimierzu Dolnym. Założona przez Mistrza Piekarskiego Cezarego Sarzyńskiego jest kontynuacją ponad stuletnich rodzinnych tradycji. To w tej piekarni wypieka się najlepsze kazimierskie koguty.

Obrazek

Obrazek

Kościół św. Jana Chrzciciela i św. Bartłomieja

Obrazek

Widok na ruiny kazimierskiego zamku

Obrazek

Wzgórze Trzech Krzyży

Obrazek

Skuta lodem Wisła

Obrazek

Obrazek

i przystań statków wycieczkowych

Obrazek

I żeby nie było za łatwo, to tak wyglądał nasz powrót do domu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

KONIEC
Kiedy szereg uzurpacji zdradza zamiar wprowadzenia władzy despotycznej, to słusznym jest odrzucenie takiego rządu.1776r Deklaracja Niepodległości
Awatar użytkownika
Sławcio
Karawanier
Imieniny: 0- 0- 0

Re: Wizyta w Nałęczowie

Post autor: Sławcio »

Długo wyczekiwana i jest.
Kiedyś znowu będzie zima i Twoja relacja będzie na tz "czasie"
Dzięki
Pozdrawiam Sławek
Nie mam już Viaderka i Devilnej Hondy. Mam za to mniejszość niemiecką. :D
ODPOWIEDZ