Kamperem do Inflant
Regulamin forum
Wykorzystywanie, powielanie i kopiowanie treści autorskich - tekstów, zdjęć z Forum KBP - Karawanier bez zgody Autora i Administratora Forum, jest zabronione.
© 2012-2023 KBP Karawanier.
Proszę zamieszczać swoje relacje te karawaningowe i te innymi środkami transportu.
Z racji ograniczonej pojemności serwera, prosiłbym o wklejanie w relacje linków do zdjęć, a nie samych fotek.
Wykorzystywanie, powielanie i kopiowanie treści autorskich - tekstów, zdjęć z Forum KBP - Karawanier bez zgody Autora i Administratora Forum, jest zabronione.
© 2012-2023 KBP Karawanier.
Proszę zamieszczać swoje relacje te karawaningowe i te innymi środkami transportu.
Z racji ograniczonej pojemności serwera, prosiłbym o wklejanie w relacje linków do zdjęć, a nie samych fotek.
Kamperem do Inflant
Kamperem do Inflant -Zajawka
Inflanty to nazwa krainy historycznej nad Dźwiną i Zatoką Ryską powstałej w średniowieczu w obrębie posiadłości zakonu kawalerów mieczowych, a zamieszkanej przez plemiona bałtyckie (przodków obecnych Łotyszów) i ugrofińskie (przodków obecnych Estończyków), na których kulturę na przestrzeni wieków wpływała głównie kultura niemiecka, a także skandynawska i polska (szczególnie w Inflantach Polskich/Łatgalii). Tytuł tej relacji jest trochę mylący, bo dawne Inflanty obejmują terytoria dzisiejszej Estonii i Łotwy, ale nie Litwy, która wchodziła w skład Rzeczypospolitej Obojga Narodów tj. Korony Królestwa Polskiego i Wielkiego Księstwa Litewskiego. Żeby odwiedzić wzmiankowane Inflanty, trzeba więc przejechać przez Litwę, która oferuje wiele atrakcji turystycznych wartych zobaczenia.
Tak wygląda trasa przejechana przez załogę Irela-a
Aby zaostrzyć apetyt czytelników na całą relację z podróży, zamieszczę kilka fotek z miejsc, które odwiedziliśmy.
Litwa
Druskienniki -zabytkowa cerkiew Ikony Matki Bożej "Wszystkich Strapionych Radość" z roku 1845
Płotele- była sowiecka baza rakietowa (rakiet balistycznych z głowicami jądrowymi)
Góra Krzyży ( wieś Jurgaičių )
Kłajpeda - żaglowiec "Meridianas" używany niegdyś przez szkołę morską. Obecnie restauracja.
Pałac Prezydencki w Wilnie
Centrum Europy
Łotwa
Dyneburg- Twierdza dyneburska
Krasław - Pałac Platerów
Krasław - 32 metrowa wieża widokowa
Agłona- Bazylika Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny
Dobele - ruiny kamiennego zamku krzyżackiego z 1335 roku. Dawna siedziba Komtura.
Jelgava – XVIII-wieczny pałac książąt Kurlandii i Semigalii
Estonia
Tartu - fontanna z figurami pary całujących się studentów na rynku miasta
Narva - estońska Twierdza Hermana i po drugiej stronie rzeki Narwa, już w Iwangrodzie w Rosji widoczna Twierdza Iwangrodzka
Kurem - prawosławny klasztor żeński
Haapsalu - zabytkowy dworzec kolejowy
Mam nadzieje, że prezentowane zabytki i pejzaże spodobały się. Pozostałe 600 zdjęć wraz z opisami postaram się zamieścić w relacji z podróży. Proszę cierpliwie czekać, bo podróż tę opiszę na pewno.
„Kamperem do Inflant” - Tutaj dalsza część relacji - cz. 1
Inflanty to nazwa krainy historycznej nad Dźwiną i Zatoką Ryską powstałej w średniowieczu w obrębie posiadłości zakonu kawalerów mieczowych, a zamieszkanej przez plemiona bałtyckie (przodków obecnych Łotyszów) i ugrofińskie (przodków obecnych Estończyków), na których kulturę na przestrzeni wieków wpływała głównie kultura niemiecka, a także skandynawska i polska (szczególnie w Inflantach Polskich/Łatgalii). Tytuł tej relacji jest trochę mylący, bo dawne Inflanty obejmują terytoria dzisiejszej Estonii i Łotwy, ale nie Litwy, która wchodziła w skład Rzeczypospolitej Obojga Narodów tj. Korony Królestwa Polskiego i Wielkiego Księstwa Litewskiego. Żeby odwiedzić wzmiankowane Inflanty, trzeba więc przejechać przez Litwę, która oferuje wiele atrakcji turystycznych wartych zobaczenia.
Tak wygląda trasa przejechana przez załogę Irela-a
Aby zaostrzyć apetyt czytelników na całą relację z podróży, zamieszczę kilka fotek z miejsc, które odwiedziliśmy.
Litwa
Druskienniki -zabytkowa cerkiew Ikony Matki Bożej "Wszystkich Strapionych Radość" z roku 1845
Płotele- była sowiecka baza rakietowa (rakiet balistycznych z głowicami jądrowymi)
Góra Krzyży ( wieś Jurgaičių )
Kłajpeda - żaglowiec "Meridianas" używany niegdyś przez szkołę morską. Obecnie restauracja.
Pałac Prezydencki w Wilnie
Centrum Europy
Łotwa
Dyneburg- Twierdza dyneburska
Krasław - Pałac Platerów
Krasław - 32 metrowa wieża widokowa
Agłona- Bazylika Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny
Dobele - ruiny kamiennego zamku krzyżackiego z 1335 roku. Dawna siedziba Komtura.
Jelgava – XVIII-wieczny pałac książąt Kurlandii i Semigalii
Estonia
Tartu - fontanna z figurami pary całujących się studentów na rynku miasta
Narva - estońska Twierdza Hermana i po drugiej stronie rzeki Narwa, już w Iwangrodzie w Rosji widoczna Twierdza Iwangrodzka
Kurem - prawosławny klasztor żeński
Haapsalu - zabytkowy dworzec kolejowy
Mam nadzieje, że prezentowane zabytki i pejzaże spodobały się. Pozostałe 600 zdjęć wraz z opisami postaram się zamieścić w relacji z podróży. Proszę cierpliwie czekać, bo podróż tę opiszę na pewno.
„Kamperem do Inflant” - Tutaj dalsza część relacji - cz. 1
Kiedy szereg uzurpacji zdradza zamiar wprowadzenia władzy despotycznej, to słusznym jest odrzucenie takiego rządu.1776r Deklaracja Niepodległości
Re: Kamperem do Inflant
Będę czekał cierpliwie.
Trzymam za słowo.
ale "wycieczka"
Trzymam za słowo.
ale "wycieczka"
- Sławcio
- Karawanier
- Imieniny: 0- 0- 0
No, nakręciłeś tych kilometrów.
Relacja jak Cie znam będzie "prima sort"
Relacja jak Cie znam będzie "prima sort"
Pozdrawiam Sławek
Nie mam już Viaderka i Devilnej Hondy. Mam za to inną Suzi.
Nie mam już Viaderka i Devilnej Hondy. Mam za to inną Suzi.
Wielki szacun ,Irku ,
ty to zawsze tak profesjonalnie opiszesz całą relacje ,
nie to co Ja bez składu i ładu .
Ale się staram jak potrafię.
ty to zawsze tak profesjonalnie opiszesz całą relacje ,
nie to co Ja bez składu i ładu .
Ale się staram jak potrafię.
Nie bądź taki skromy. A jeżeli o mnie chodzi to posłużę sie przysłowiem - "Nie chwal dnia przed zachodem słońca".Gwiazdy pisze:Wielki szacun ,Irku ,ty to zawsze tak profesjonalnie opiszesz całą relacje ,nie to co Ja bez składu i ładu .
Kiedy szereg uzurpacji zdradza zamiar wprowadzenia władzy despotycznej, to słusznym jest odrzucenie takiego rządu.1776r Deklaracja Niepodległości
Relacje tz "chaotyczne" też mają swój urok.
Brawo Irel.
Brawo Gwiazda.
Brawo Irel.
Brawo Gwiazda.
Ziemowit
Nie potrafię zrobić takiej profesjonalnej relacje jak Irek.Ziemowit pisze:Relacje tz "chaotyczne" też mają swój urok.
Brawo Irel.
Brawo Gwiazda.
Ja szybciej coś zrobię niż pomyślę ,
Taki już jestem, kto mnie zna to wie, fotki wstawiam z pomocą naszego kolegi , bo ja nie kumaty w tych sprawach .
A fotki robione tak bez pozowania podobno mają swój urok .
Może kiedyś dorównam Irkowi .
-
- Forumowicz
- Imieniny:
Jakby wszyscy robili jednakowe relacje to było by to nudne.Gwiazdy pisze:Nie potrafię zrobić takiej profesjonalnej relacje jak Irek,Ja szybciej coś zrobię niż pomyślę ,taki już jestem ,kto mnie zna to wie,fotki wstawiam z pomocą naszego kolegi ,bo Ja nie kumaty w tych sprawach .A fotki robione tak bez pozowania podobno mają swój urok .Może kiedyś dorównam Irkowi .Ziemowit pisze:Relacje tz "chaotyczne" też mają swój urok.
Brawo Irel.
Brawo Gwiazda.
Irek robi bardzo profesjonalne wręcz podręcznikowe relacje, dla chcącego wiedzy lub "szlaku" bardzo pomocne.
Inni robią relacje "emocjonalne" i te także mają swój urok i artyzm.
Czytam jedne i drugi i mi się podoba.
-
- Forumowicz
- Imieniny:
Ja czytam wszystkie i wszystkie mi się podobają.
Bardzo oryginalny plan trasy, zazwyczaj jeździ się jednokierunkowo szosą nadmorską.
Moich wpisów proszę nie traktować poważnie, wywodzę się i jestem z najgorszego sortu Polaków
Zima idzie to i relacja pewnikiem będzie.
Myślałem, że zajawka i na tym koniec. Cieszę się że piszesz dalsze części.
Pozdrawiam Bożydar
Obiecuję, że przeczytam do końca.
Świetne opisy i zdjęcia
Świetne opisy i zdjęcia