nad północnowschodnim brzegiem jeziora Zbiczno więcej informacji..
Miejsce to jest doskonałą bazą wypadową dla kajakarzy chcących z perspektywy wody podziwiać bujną przyrodę pojezierza Chełmińsko-Dobrzańskiego.
Na miejscu zlokalizowana jest wypożyczalnia sprzętu wodnego, w której również można się zaopatrzyć w niezbędne mapy kajakowych szlaków wodnych.. Z powodu krótkiego, zaledwie trzydniowego pobytu w tym miejscu, skorzystałem wraz z żoną Elżbietą z dwu tras kajakowych, rozpoczynających się właśnie na przystani w Rytych Błotach. Obydwie trasy kajakowe widoczne sa na załączonej poniżej mapie.

Pierwsza trasa jest dość łatwa i dostępna dla początkujących kajakarzy. Prowadzi kanałem pod drogą do jeziorka Karaś, skąd następnym kanałem można się przedostać na jezioro Ciche. Powrót do punktu startu tą sama drogą.
Ciche jest jeziorem o umiarkowanej głębokości i niewielkim urozmaiceniu dna, które ma bardzo czystą wodę. Po Karasiu i Cichym można bez obawy wywrotki pływać z dziećmi.
Całkowity czas spływu wynosi około 3 godzin.
Druga trasa, przebiegająca poprzez jezioro Zbiczno, jezioro Skrzynka, jezioro Bachotek i rzeką Drwęcę do Brodnicy, jest trudniejsza.
Wymaga od kajakarzy większych umiejętności i dość dobrej kondycji. Wynika to z faktu, że ponad połowę trasy pokonuje się jeziorami, gdzie, aby się przemieszczać trzeba dość mocno pracować wiosłami, szczególnie przy przeciwnym wietrze. Całkowity czas spływu wynosi około 6-7 godzin. Z Brodnicy samochód firmy wypożyczającej kajaki odwozi uczestników spływu na miejsce startu.
Podczas spływania Drwęcą zaskoczony byłem dzikością tej rzeki. Na pokonywanym przez nas odcinku płynie się przez zupełne odludzie, a wysokie, porośnięte dziką roślinnością brzegi uniemożliwiają wyjście na ląd. Dodatkowym utrudnieniem jest szybki nurt i zagradzające rzekę zwalone drzewa. Przeszkody i utrudnienia występujące na rzece najlepiej pokonywać płynąc w większej grupie, gdy można liczyć na pomoc innych. Ja płynąłem tylko z żoną i na jednej z przeszkód ( zwalone w poprzek rzeki drzewo zagradzające nurt), miałem spore trudności, aby ją pokonać. Mimo wszystko polecam ten rodzaj wypoczynku i późniejszą satysfakcję, że pokonało się trudności.
Kanał prowadzący z jeziora Zbiczno do jeziora Karaś
Jezioro Karaś
Jezioro Zbiczno
Kanał jeziora Skrzynka
Jezioro Bachotek
Przenoska przy tamie Brodzkiej
Wpływamy do Brodnicy