Intrygująca Polska Wschodnia. Roztocze i Podlasie cz.6

Fotorelacje z podróży po Roztoczu
Regulamin forum
Wykorzystywanie, powielanie i kopiowanie treści autorskich - tekstów, zdjęć z Forum KBP - Karawanier bez zgody Autora i Administratora Forum, jest zabronione.
© 2012-2025 KBP Karawanier.

Proszę zamieszczać swoje relacje te karawaningowe i te innymi środkami transportu.
Z racji ograniczonej pojemności serwera, prosiłbym o wklejanie w relacje linków do zdjęć, a nie samych fotek.
Awatar użytkownika
Irel
Regionalista
Kontakt:

Intrygująca Polska Wschodnia. Roztocze i Podlasie cz.6

Post autor: Irel »

Link do części 5 http://forum.karawanier.pl/viewtopic.ph ... 140#p31140

Część 6

Ciąg dalszy relacji.

Z Włodawy skierowaliśmy się na północ w kierunku Leśnej Podlaskiej, odwiedzając po drodze najciekawsze miejsca. Pierwszym z nich była Jabłeczna z prawosławnym monastyrem św. Onufrego i znajdującym się obok klasztorem.
Jak głoszą miejscowe przekazy ludowe, inspiracją do założenia Monasteru Jabłeczyńskiego było cudowne pojawienie się w pobliżu wsi Jabłeczna ikony św. Onufrego, która przypłynęła rzeką Bug. Mieszkańcy Jabłecznej oraz właściciele pobliskich posiadłości odczuli to, jako przejaw szczególnej łaski Boga i na miejscu pojawienia się ikony założyli prawosławny monastyr. Więcej www.klasztorjableczna.pl/
Mieliśmy trudności z wejściem do wnętrza świątyni, gdyż odbywały się w niej próby chórów cerkiewnych, jednak dzięki uprzejmości jednego z dyrygentów udało na się obejrzeć wnętrze. Mogliśmy tylko oglądać, gdyż robienie zdjęć wewnątrz cerkwi jest zabronione.
Wnętrze cerkwi można za to obejrzeć w formie wirtualnego spaceru na podanej wyżej stronie www.
Brama wiodąca na teren monastyru
Obrazek

Plebania
Obrazek

Następnym przystankiem był Kodeń z bazyliką mniejszą św. Anny i sanktuarium Matki Boskiej Kodeńskiej oraz klasztorem Ojców Misjonarzy Oblatów.
Kodeń przez kilka stuleci należał do jednej z gałęzi rodu Sapiehów i ma barwną, sięgającą XV wieku historię. Dość szczegółowo została ona opisana w przewodniku Grzegorza Rąkowskiego "Polska Egzotyczna" (część II).
Cytując za nim, przytoczę najbardziej znaną ze związanych z Kodniem opowieści.
W 1629 roku jeden z właścicieli Kodnia, słynący z pobożności Mikołaj Sapieha (nosił nawet z tego powodu przydomek Pius co znaczy wierzący), rozpoczął budowę kościoła katolickiego, wzorowanego na bazylice Św. Piotra w Rzymie. Wkrótce potem poważnie zachorował i w nadziei na cudowne wyleczenie udał się z pielgrzymką do samego papieża - po audiencji u niego istotnie ozdrowiał.
Popadł jednak w inne kłopoty - w kaplicy papieskiej obejrzał sławny obraz Madonna de Guadelupe, wg. legendy namalowany w VI wieku przez Św. Augustyna na wzór statui Matki Boskiej dłuta Św. Łukasza Ewangelisty, i zapałał do niego tak gwałtowną miłością, że zdecydował się ukraść obraz i uprowadzić go do Polski!
Został z tego powodu ekskomunikowany przez Urbana VIII, nie poddał się jednak, po kilku latach uzyskał wybaczenie (niestety między innymi, dlatego że zerwał sejm, który rozważał przyznanie równości innowiercom) i zezwolenie na zatrzymanie świętego obrazu w Kodniu, gdzie można go podziwiać do dzisiaj.

Bazylika w Kodniu
Obrazek

Obrazek

Odsłonięty ołtarz główny z cudownym obrazem Matki Boskiej Kodeńskiej
Obrazek

Od bazyliki Św. Anny kilkusetmetrowa aleja prowadzi na nadbużańskie łąki, do parku otaczającego pozostałości dawnego zamku Sapiehów. Jedynym w pełni zachowanym budynkiem jest tu dawna gotycka cerkiew zamkowa obecnie kościół filialny pod wezwaniem św. Ducha.
Obrazek

Obrazek

Podczas naszej bytności w bazylice kodeńskiej, mieliśmy okazję wysłuchać koncertowego wykonania na harmonijce ustnej utworu „Ave Maria” Franciszka Schuberta.
Kodeń leży kilka kilometrów od Kostomłotów, z jedyną na świecie i liczącą zaledwie 147 wiernych parafią neounicką obrządku bizantyjsko-slowaniańskiego.
Korzystając z okazji postanowiliśmy tam zajrzeć Kościół unicki (Unici) – chrześcijańska wspólnota wyznaniowa, która przyłączyła się do Kościoła katolickiego na podstawie wzajemnej umowy wyznań i zachowując własny ryt liturgiczny, przyjmuje jednocześnie prymat papieża.
Więcej o unitach na Podlasiu www.kostomloty.com/krotka_historia_unitow

Przydrożna studnia z żurawiem przed kościołem unickim
Obrazek

Kościół pw. Męczennika św. Nicetasa
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Parking przed świątynią
Obrazek

Z Kostomłotów udaliśmy się do Leśnej Podlaskiej, gdzie stanęliśmy na ogrodzonej parceli przy klasztorze Paulinów i kościele pw. św. Piotra i Pawła
Obrazek

Kościół pw. św. Piotra i Pawła, sanktuarium Matki Boskiej Leśniańskiej
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następnym i ostatnim etapem naszej podróży przed powrotem do domu, było odwiedzenie najbardziej interesujących rejonów Podlasia. Kolejno odwiedziliśmy:

Witulin z zabytkową drewniana cerkwią unicką ( obecnie kościół parafialny pw. św. Michała Archanioła)
Obrazek

Obrazek

Studziankę, dawną wieś tatarską z mzarem ( cmentarzem muzułmańskim)
Obrazek

Obrazek

Ortel Królewski z najpiękniejszą drewniana cerkwią Podlasia, obecnie kościół pw. Matki Boskiej Różańcowej
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pratulin z sanktuarium męczenników podlaskich
( więcej www.polskaniezwykla.pl/web/place/6053,p ... ulina.html )

Cerkiew unicka w Pratulinie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miejsce, w którym znajdują są szczątki męczenników podlaskich
Obrazek

Janów Podlaski ze stadniną koni arabskich
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Budynki, w których odbywają się aukcje
Obrazek

Obrazek

Na tym kończę swoją przydługawą relację. Może zawarte w niej informacje zachęcą czytających do odwiedzenia tych stron.

Polska jest piękna.
Kiedy szereg uzurpacji zdradza zamiar wprowadzenia władzy despotycznej, to słusznym jest odrzucenie takiego rządu.1776r Deklaracja Niepodległości
Awatar użytkownika
Marek LU
Forumowicz

Re: Intrygująca Polska Wschodnia. Roztocze i Podlasie cz.6

Post autor: Marek LU »

W nagrode za relacje zagadka. Jak nazywa sie osada a dawniej miasto w ktorym nie ma ani jednego budynku sakralnego? Lezy przy S17.
Moich wpisów proszę nie traktować poważnie, wywodzę się i jestem z najgorszego sortu Polaków

Obrazek
roman
Forumowicz
Imieniny:

Post autor: roman »

:zdrowko: :zdrowko: :zdrowko: :zdrowko:
Irek
Jak Cię nie lubić za tak piękne zdjęcia i opisy.

:kwiatek1: :kwiatek1: :kwiatek1: :kwiatek1: :kwiatek1: :kwiatek1: :kwiatek1: :kwiatek1:
Robert M
Forumowicz
Imieniny: 0- 0- 0

Post autor: Robert M »

Nadal trzymasz poziom. :hurra:
Dziękuję.

O Janowie Podlaskim to niedługo będziemy mieli oddzielny dział. :D ;)
Przyłączam się do akcji:
"Nie warto zajmować się jakimś pierdem.
Wcześniej czy później przestaje śmierdzieć"
Awatar użytkownika
Marek LU
Forumowicz

Czas na odpowiedz minal zatem pora wyjasnic jak nazywa sie misto ktorego obywtele nigdy nie zdobyli sie na budowe kosciola. Izbica. Zagadka pozostaje dla czego? Tego nie wiem.
Moich wpisów proszę nie traktować poważnie, wywodzę się i jestem z najgorszego sortu Polaków

Obrazek
Awatar użytkownika
Irel
Regionalista
Kontakt:

Trochę wprowadziło mnie w błąd stwierdzenie „nie ma ani jednego budynku sakralnego”. To, że nie ma teraz, nie znaczy, że nigdy nie było. Do czasów II wojny światowej Izbica była typowym Szettlem z ludnością wyznania mojżeszowego stanowiącą 93% populacji. Nie było, w osadzie kościoła, bo niby, komu miałby służyć. Była za to synagoga, a więc jak najbardziej obiekt sakralny. Podczas wojny mieszkańcy Izbicy zostali wymordowani przez hitlerowców w Bełżcu, Sobiborze, Majdanku i innych miejscach masowej kaźni. Synagoga i inne budowle, pamiątki po mieszkających tutaj Żydach, zostały zniszczone. Po wojnie osiedlający się w Izbicy katolicy, nie widzieli potrzeby budowania własnej świątyni, gdyż mogli korzystać kościoła parafialnego w niedalekiej Tarnogórze i tak już zostało.
Kiedy szereg uzurpacji zdradza zamiar wprowadzenia władzy despotycznej, to słusznym jest odrzucenie takiego rządu.1776r Deklaracja Niepodległości
Awatar użytkownika
maik
Forumowicz

Re:Intrygująca Polska Wschodnia. Roztocze i Podlasie cz.6

Post autor: maik »

Brawo Teurgus. :ok:
"Mazowsze jest piękne" - Adam
Awatar użytkownika
Marek LU
Forumowicz

Teurgus pisze:Po wojnie osiedlający się w Izbicy katolicy, nie widzieli potrzeby budowania własnej świątyni, gdyż mogli korzystać kościoła parafialnego w niedalekiej Tarnogórze i tak już zostało.
Ciekawe. Jest takie drugie miasto w Polsce gdzie wierni korzystaja z kosciola w sasiedniej miejscowosci? To oznaka lenistwa albo praktycznej oszczednosci?

Obrazek
Awatar użytkownika
Irel
Regionalista
Kontakt:

Marek LU pisze:To oznaka lenistwa albo praktycznej oszczędności?
Wydaje mi się, że wszystkiego po trochu. Po pierwsze ,przed wojną w Izbicy mieszkali tylko Żydzi i Ukraińcy wyznania prawosławnego, więc świątynia katolicka była im zupełnie zbędna. Po drugie, osiedlająca się tutaj ludność polska miała inne priorytety. Izbica była "drewniana". Po przejściu frontu prawie cała osada przestała istnieć. Aby tutaj zamieszkać trzeba było najpierw wybudować domy. Dom był inwestycją niezbędną, a świątynia niekoniecznie. Po trzecia zaś, Izbica była traktowana jako przedmieście Tarnogóry bo obydwie miejscowości połączone są mostem nad rzeką Wieprz. Nie było więc potrzeby budowania dodatkowego kościoła, skoro już istniejący spełniał swoje zadanie.
Marek LU pisze: Jest takie drugie miasto w Polsce gdzie wierni korzystaja z kosciola w sasiedniej miejscowosci?
Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ale temat wydaje się ciekawy.
Awatar użytkownika
Marek LU
Forumowicz

Teurgus pisze: Aby tutaj zamieszkać trzeba było najpierw wybudować domy. Dom był inwestycją niezbędną, a świątynia niekoniecznie.
No nie wiem nie wiem. Na wlasny uzytek stworzylem calkiem odmienna teorie. Ktora ze wzgledu na zawarte w niej tresci nie nadaje sie do publicznej wiadomosci.

Obrazek
Awatar użytkownika
Brat
Karawanier

Post autor: Brat »

Marek - ale co właściwie chciałeś przez to powiedzieć? ;)
Marian
Awatar użytkownika
Marek LU
Forumowicz

Brat pisze:Marek - ale co właściwie chciałeś przez to powiedzieć? ;)
Pytanie jest tendencyjne - chyba z Rejsu.

Obrazek
Awatar użytkownika
Stanisław
Forumowicz

Post autor: Stanisław »

Bardzo ciekawa dyskusja. :ok:
Chociaż ja także nie wiem, co Marek chciałeś powiedzieć? :D
Cudze chwalicie, swego nie znacie.
Awatar użytkownika
Marek LU
Forumowicz

Moje zdjęcia z wyjazdu do Jabłecznej. Ściana Wschodnia nie cieszy się dużym zainteresowaniem wśród turystów. Szkoda, tyle tam pięknych zabytków i krajobrazów.
http://picasaweb.google.com/marekrajsz/ ... 6587O7_wE#

Obrazek
Awatar użytkownika
Irel
Regionalista
Kontakt:

Poddaję do rozważenia propozycję:
1. Proszę :padam: Marka LU o stworzenie osobnego wątku dotyczącego Polski wschodniej. Sam jestem zafascynowany tymi terenami i staram się bywać tam jak najczęściej. Niestety, na przeszkodzie częstszej mojej tam bytności stoi odległość, w jakiej mieszkam od wschodnich rubieży Polski. :mur: Gdybyś więc mógł opisać swoje podróże czy wycieczki po wschodzie Polski, na pewno bylibyśmy Ci niezmiernie wdzięczni. Jak widzisz, ja będąc mieszkańcem Jury, opisuję ją na tym forum do znudzenia od lat. Jako lokalny patriota staram się wszystkim przybliżyć moją "małą ojczyznę". Uważam że wschód na forum KBP też powinien mieć swojego "pozytywnie zakręconego" entuzjastę. Tak jakoś się porobiło, że ta rola w naturalny sposób przypadła akurat Tobie :ok: . Czekamy zatem na więcej relacji i zdjęć.
2. Proszę administratora o wydzielenie wątku np. sygnując go tytułem "Polska wschodnia-nieznana i niezwykła"
516
ODPOWIEDZ

Wróć do „Roztocze”