Wielkopolska kamperem cześć V -Rogalin, Kórnik, Poznań, Komorowo

Fotorelacje z podróży po Wielkopolsce
Regulamin forum
Wykorzystywanie, powielanie i kopiowanie treści autorskich - tekstów, zdjęć z Forum KBP - Karawanier bez zgody Autora i Administratora Forum, jest zabronione.
© 2012-2025 KBP Karawanier.

Proszę zamieszczać swoje relacje te karawaningowe i te innymi środkami transportu.
Z racji ograniczonej pojemności serwera, prosiłbym o wklejanie w relacje linków do zdjęć, a nie samych fotek.
Awatar użytkownika
Irel
Regionalista
Kontakt:

Wielkopolska kamperem cześć V -Rogalin, Kórnik, Poznań, Komorowo

Post autor: Irel »

Poprzednia cześć relacji- viewtopic.php?f=59&t=4065&p=69652#p69652

Po nocy spędzonej na przypałacowym parkingu i po zjedzeniu pożywnego śniadania, wybraliśmy się na zwiedzanie pałacu Raczyńskich i otaczającego pałac ogrodu. Z uwagi na obostrzenia związane z pandemią i ograniczeniem ilości osób mogących jednocześnie zwiedzać pałac, kupiliśmy bilety zaraz po otworzeniu kas i tym samym byliśmy w pierwszej grupie, a właściwie grupce, która w tym dniu zdecydowała się oglądać pałacowe wnętrza. Rogalińską rezydencję zbudowano w drugiej połowie XVIII wieku jako rodową siedzibę Kazimierza Raczyńskiego, pisarza koronnego, późniejszego starosty generalnego Wielkopolski i marszałka nadwornego koronnego na dworze Stanisława Augusta Poniatowskiego. Pałac składa się z głównego budynku i połączonych z nim dwóch oficyn bocznych. Wzdłuż poprzedzających go dziedzińców usytuowano drewutnię, stajnię, powozownię i dworskie czworaki. Za pałacem rozciąga się ogród francuski.

Brama wjazdowa na dziedzińce pałacowe

Obrazek

Pałac Raczyńskich

Obrazek

Obrazek

Nie będę się rozpisywał na temat wyposażenia pałacowych wnętrz , gdyż wszystkie potrzebne informacje można znaleźć na stronie rogalińskiego muzeum https://rogalin.mnp.art.pl/ Na tej stronie można reż znaleźć link do wirtualnego zwiedzania muzeum. Dlatego, żeby nie nużyć czytelników nadmiarem informacji, ograniczę się do pokazania kilku zdjęć pałacowych wnętrz.

Pokoje znajdujące się na parterze pałacu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Klatka schodowa prowadząca na drugi poziom

Obrazek

Obrazek

Pokoje znajdujące się na pietrze pałacu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Biblioteka

Obrazek

Obrazek

Te pięknie wyposażone pokoje miały dwa podstawowe mankamenty. Po pierwsze trudno je było zimą ogrzać, a po drugie nie zapewniały prywatności. Wszystkie pokoje są w układzie amfiladowym (układ pomieszczeń, które połączone są ze sobą drzwiami umieszczonymi w jednej linii). Tak więc, aby dotrzeć do któregoś pokoju usytuowanego w centralnej części amfilady, należało przejść przez kilka pokojów, które poprzedzały ten, który był naszym celem. Przy wszechobecnej służbie, bez której taki pałac nie mógł funkcjonować, zapewnienie prywatność było raczej dyskusyjne. Po zwiedzeniu pałacu przyszła pora na przypałacowy park z okazami pomnikowy dębów. Najsłynniejsze, o imionach LECH (6,33 m obwodu), CZECH (7,35 m obwodu, niestety martwy od 1992 roku) i RUS (9,15 m obwodu, aktualnie najgrubszy w rogalińskiej dąbrowie) oraz DĄB EDWARDA (6,18 m obwodu) rosną nieopodal pałacu. Liczne stare drzewa tworzą siedlisko również dla niezwykle rzadkich owadów jakim jest kozioróg dębosz, którego larwa wygryza w drewnie około metrowej długości korytarz, oraz jelonek rogacz odżywiający się próchnem, a w formie dorosłej sokiem wyciekającym z uszkodzonych drzew. Dylemat polegający na tym, czy należy bardziej chronić rzadko występujące owady szkodzące starym drzewom, czy też stare drzewa rozstrzygnięto chroniąc jedno i drugie.

Park

Obrazek

Obrazek

Punkt widokowy

Obrazek

Rogalińskie dęby

Obrazek

Dąb Lech

Obrazek

Dąb Rus

Obrazek

Po spacerze parkowymi alejkami, wróciliśmy do kampera. a po wzmocnieniu się pyszną kawą wyruszyliśmy do Kórnika. W Kórniku miałem problem z parkowaniem. W najbliższej okolicy zamku brak było wolnych miejsc postojowych, a mały parking przy kórnickim zamku był zapchany na maksa. Miałem już zrezygnować, ale w odległości około 400m znalazłem płatny parking, na którym opłaty wnosi się po upływie 1 godziny postoju. Pozostawiłem kampera na tym parkingu i promenadą im. Wisławy Szymborskiej poszliśmy do zamku.

Fragment promenady – pomost nad Jeziorem Kórnickim

Obrazek

Zamek w Kórniku zabytkowa rezydencja historycznych rodów Górków i Działyńskich.

Obrazek

Obrazek

Do 1592 r. Zamek w Kórniku był reprezentacyjną siedzibą rodu Górków, jednego z najpotężniejszych rodów magnackich Wielkopolski doby renesansu i reformacji. W 1574 r. gościł tu Henryk Walezy, przejeżdżający przez Kórnik w drodze na koronację do Krakowa. Od 1676 r. zamek był własnością rodu Działyńskich. Pierwszą wybitną przedstawicielką rodu Działyńskich była Teofila z Działyńskich Szołdrska- Poltulicka. która od połowy XVIII w. poświęciła swoje życie sprawie rozwoju kulturalnego i gospodarczego Kórnika oraz przebudowie rezydencji. Obok zamku urządziła ogród w stylu francuskim, w którym po przebudowie w XIX w stworzono istniejące do dzisiaj arboretum ( ogród w którym kolekcjonuje się drzewa i krzewy). Najwybitniejszym przedstawicielem rodu Działyńskich, którego działania wpłynęły na obecny wygląd zamku i jego otoczenia był Tytus Działyński, jeden z czołowych działaczy nurtu pracy organicznej w Wielkopolsce. Zamek miał być nie tylko prywatną rezydencją, lecz służyć narodowi jako biblioteka i muzeum. Tytus zapoczątkował gromadzenie starodruków i rękopisów, które do dzisiaj są przechowywane w Bibliotece Kórnickiej.

Pomnik Tytusa Działyńskiego

Obrazek

Po wykupieniu biletów udaliśmy się na zwiedzanie. Przed laty miałem okazję odwiedzić to muzeum, dlatego zbiory w nim zgromadzone nie były dla mnie wielkim odkryciem. Niemniej jednak tradycyjnie sporządziłem stosowną dokumentację fotograficzna z mojej tam bytności.

Zbiory muzealne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pokój mauretański

Obrazek
Kiedy szereg uzurpacji zdradza zamiar wprowadzenia władzy despotycznej, to słusznym jest odrzucenie takiego rządu.1776r Deklaracja Niepodległości
Awatar użytkownika
Irel
Regionalista
Kontakt:

Re: Wielkopolska kamperem cześć V -Rogalin, Kórnik, Poznań, Komorowo

Post autor: Irel »

Po pożegnaniu Kórnika skierowaliśmy się do Poznania z zamiarem pozostania tam na noc. Znalazłem spokojną miejscówkę nad Jeziorem Maltańskim (GPS 52.406297 16.965144) leżącą w odległości około 2 km od poznańskiej starówki. Jednak perspektywa pozostania na noc w Poznaniu nie spodobała się mojej zalodzę, w związku z powyższym postanowiłem poszukać innego noclegu po zobaczeniu starówki. Dojazd do poznańskiej miejscówki okazał się koszmarem, gdyż trafiłem na godziny szczytu. Ten koszmar dodatkowo potęgowała sygnalizacja świetlna i przebudowa ciągów komunikacyjnych. Powiem szczerze, że jeszcze nigdy nie stałem tak długo i w takich korkach. Po zaparkowaniu poszliśmy na zwiedzanie. Przez Most Biskupa Jordana rozpięty nad rzeka Cybiną, doszliśmy do Bazyliki Archikatedralnej pw. Piotra i Pawła, jednego z najstarszych polskich kościołów i najstarszej polskiej katedry (od 968), położonej na Ostrowie Tumskim. Jest ona miejscem pochówku pierwszych władców Polski i przypuszczalnym miejscem chrztu Mieszka I. Obecna gotycka katedra powstała w XIV–XV wieku.

Most Biskupa Jordana

Obrazek

Bazylika Archikatedralna pw. Piotra i Pawła

Obrazek

Obrazek

Wnętrze świątyni

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z bazyliki poszliśmy w kierunku poznańskiego rynku.

Widoki w drodze na starówkę

Obrazek

Ratusz

Obrazek

Fontanna Prozerpiny – jedna z czterech fontann na Starym Rynku w Poznaniu, zlokalizowana przed Ratuszem.

Obrazek

Kamienice na Starym Rynku

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pojezuicki kościół obecnie Bazylika Kolegiacka Matki Bożej Nieustającej Pomocy, św. Marii Magdaleny i św. Stanisława Biskupa

Obrazek

Ołtarz główny wykonany według projektu Pompeo Ferrari.W swojej centralnej części zawiera obraz „Wskrzeszenie Piotrowina przez św. Stanisława biskupa” pędzla Szymona Czechowicza.

Obrazek

Organy. Instrument został zamówiony z inicjatywy proboszcza Walentego Zientkiewicza. Zostały zaprojektowane i zbudowane przez najlepszego organmistrza Europy końca XIX wieku – Friedricha Ladegasta z Weissenfels w Saksonii. Projekt i wykonanie zajęły mistrzowi cztery lata , a organy oddano do użytku 26 lipca 1876.

Obrazek

Ozdobne kolumny wykonane ze sztucznego czerwonego marmuru (nie pełnią one żadnej funkcji podporowej).

Obrazek

Ponieważ zrobiło się późno, a moja małżonka nie wyrażała zgody na pozostanie w Poznaniu, pożegnałem Jezioro Maltańskie i próbowałem wyjechać z miasta, co okazało się nie tak proste jak przypuszczałem. Dwukrotnie natrafiałem na znaki informujące o ograniczeniach wysokości, co wymuszało uciążliwe objazdy. Po wyjechaniu z Poznania, skierowaliśmy się na kemping znajdujący się w miejscowości Komorowo (GPS 52,510844 16,504331) nad Jeziorem Bytyńskim, gdzie mieliśmy spędzić noc, aby w dniu następnym udać się na rowerach do Szamotuł. Po przejeździe na miejsce okazało się, że nie mam komu zgłosić swojego pobytu, bo administratora kempingu gdzieś wcięło i nikt nie wie czy i kiedy administrator się pojawi. Korzystając z okazji uzupełniłem zapas wody i opróżniłem kasetę z nieczystości, a nieobecnością administratora postanowiłem martwić się później. Po zjedzeniu kolacji i wieczornej toalecie, oddaliśmy się w objęcia Morfeusza, aby wypocząć przed rowerowym wyjazdem do Szamotuł.

VI część relacji viewtopic.php?f=59&t=4093
Kiedy szereg uzurpacji zdradza zamiar wprowadzenia władzy despotycznej, to słusznym jest odrzucenie takiego rządu.1776r Deklaracja Niepodległości
Awatar użytkownika
Jasminum
Forumowicz

Re: Wielkopolska kamperem cześć V -Rogalin, Kórnik, Poznań, Komorowo

Post autor: Jasminum »

Niezły tekst. :hurra:
Kobiety powinny trzymać się razem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wielkopolska”