Kamperowa podróż po "Ścianie wschodniej" część IV

Fotorelacje z podróży po Podlasiu
Regulamin forum
Wykorzystywanie, powielanie i kopiowanie treści autorskich - tekstów, zdjęć z Forum KBP - Karawanier bez zgody Autora i Administratora Forum, jest zabronione.
© 2012-2025 KBP Karawanier.

Proszę zamieszczać swoje relacje te karawaningowe i te innymi środkami transportu.
Z racji ograniczonej pojemności serwera, prosiłbym o wklejanie w relacje linków do zdjęć, a nie samych fotek.
Awatar użytkownika
Irel
Regionalista
Kontakt:

Kamperowa podróż po "Ścianie wschodniej" część IV

Post autor: Irel »

Tutaj poprzednia część relacji - cz. 3

Do Białowieży dojechaliśmy wieczorem. Musieliśmy znaleźć jakąś miejscówkę, bo rano wybieraliśmy się na Białoruś. Znalazłem utwardzony placyk naprzeciw kempingu „U Michała” (GPS 52°41'36.0"N 23°49'50.7"E, 52.693336, 23.830755), należący zresztą do tego kempingu. Za postój tj. nocleg oraz kilka godzin dopołudniowych stania tam, zapłaciłem 20 PLN. Nie chciałem szukać czegoś innego, bo z tego miejsca mieliśmy tylko 4km tj. do przejścia granicznego pieszo- rowerowego Białowieża- Pererow. Niezorientowanych informuję, że od dwu lat na Białoruś można wjeżdżać bez wizy. Dotyczy to trzech stref: Grodno i Kanał Augustowski, Brześć i cała Puszcza Białowieska, Mińsk i cała Białoruś. Informacje o niezbędnych dokumentach i formalnościach, jakie należy dopełnić przed przekroczeniem granicy, można znaleźć na https://bezviz.by/pl/ lub https://www.fly4free.pl/jak-wjechac-na- ... ie-wiecej/
Przepustki niezbędne do przekroczenia białoruskiej granicy załatwiłem przez Internet dwa tygodnie przed wyjazdem. Niestety zapomniałem o obowiązkowym ubezpieczeniu, co kosztowało mnie nieco zachodu, ale tym będzie trochę później. Po spokojnie spędzonej nocy i zjedzeniu śniadania, wsiedliśmy na rowery, aby po przekroczeniu granicy białoruskiej odwiedzić Wioskę Dziadka Mroza. Przed wyruszeniem w trasę zachmurzyło się i zaczął padać deszcz. Postanowiliśmy jednak jechać dalej. Przejście graniczne Białowieża- Pererow jest sennym miejscem, gdzie funkcjonariusze celni oraz graniczni po polskiej i białoruskiej stronie nudzą się jednakowo. Przechodzenie wschodniej granicy to swojego rodzaju loteria, bo nigdy nie wiadomo z powodu braku jakiego papierka niedane nam będzie przekroczyć granicy. W naszym przypadku przeszkodą do wjechania na Białoruś okazał się brak, „strachowki” czyli ubezpieczenia. Byliśmy już po pełnej odprawie po polskiej stronie i częściowej odprawie po stronie białoruskiej, z pieczęciami wbitymi do paszportów. Niestety białoruski funkcjonariusz graniczny zawrócił nas i wbił do paszportu pieczęć „anulirowano”. Wróciliśmy, zatem do Białowieży gdzie w siedzibie Informacji Turystycznej zakupiliśmy 2 szt. ubezpieczenia ( 2 x 13 PLN) i wróciliśmy na granicę. Teraz przekroczenie granicy przebiegło bezproblemowo i wreszcie znaleźliśmy się w białoruskiej części Puszczy Białowieskiej. Po co opisuję wszystko tak szczegółowo? Ano po to, żeby uświadomić eurosceptykom i wszystkim, którzy dążą do tego aby wywalono nas z unii, jak będą wyglądały nasze zagraniczne podróże, oczywiście pod warunkiem że dostaniemy paszporty i wizy. Naszym celem była największa atrakcja białoruskiej części puszczy, czyli Siedziba Dziadka Mroza. Stworzona została w 2003 roku, a pomysłodawcą miał być sam Aleksandr Łukaszenka! Jego portret wisi dziś nad biurkiem w gabinecie Dziadka Mroza. Dziadek Mróz urzęduje tu przez cały rok. Zimą wita gości w długim, czerwonym płaszczu i czapie z pomponem. Latem ma lżejszy strój. Ale po brodzie łatwo poznać, z kim mamy do czynienia. Przez dwanaście lat przyjechało tu 1,2 mln osób z 95 państw świata. Czyli 100 tys. rocznie! Całość tworzy swoisty białoruski Disneyland w samym środku lasu.

Przejście graniczne Białowieża- Pererow

Obrazek

Obrazek

W drodze do Dziadka Mroza

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Restauracja, w której kupuje się bilety

Obrazek

Brama wjazdowa do siedziby Dziadka Mroza

Obrazek

Dom Dziadka Mroza

Obrazek

Dziadek Mróz przed swoim domem

Obrazek

Obrazek

Domek Śnieżki

Obrazek

Magiczna pasieka

Obrazek

Królewna Żabka

Obrazek

Polana 12 miesięcy

Obrazek

Obrazek

Choinka Spełnionych Życzeń

Obrazek

Pracownia Matuli Zimy

Obrazek

Zaczarowany Kogut

Obrazek

Most Życzeń

Obrazek

Grupa turystów prowadzona przez Śnieżynkę ( Snierguroczkę)

Obrazek

Skarbnica, w której odwiedzający otrzymują pamiątkowe pierniki

Obrazek

Obrazek

Krasnoludki i Królewna Śnieżka

Obrazek

Obrazek

Powrotne przekraczanie granicy odbyło się już bez przygód. Późnym popołudniem wyruszyliśmy w dalszą drogę, która skierowała nas do Kleszczeli , miasta założonego z rozkazu króla Zygmunta I Starego przez kanclerza i wojewodę wileńskiego Mikołaja Radziwiłła, gdzie pozostaliśmy na nocleg. Kampera zaparkowałem na cichym parkingu na tyłach Cerkwi Zaśnięcia Przenajświętszej Bogurodzicy, ul. 1 Maja - ładnej parafialnej cerkwi prawosławnej z około 1870 roku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po zjedzeniu kolacji poszliśmy obejrzeć zabytki tej historycznej miejscowości. Najpierw poszliśmy zobaczyć, leżącą w pobliżu miejsca naszego noclegu, Cerkiew Św. Mikołaja z 1709 roku - drewnianą, niewielką cerkiew będącą pierwotnie dzwonnicą unicką.

Obrazek

Zobaczyliśmy również Kościół Św. Zygmunta Burgundzkiego- świątynię rzymskokatolicką z lat 1907-10

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zabytkowy drewniany dworzec z około 1900 roku. Zespół dworca kolejowego zbudowany został przez władze carskie pod koniec XIX wieku w modnym wówczas stylu "szwajcarskim”. Jeszcze do niedawna - mimo "słusznego wieku” - dworzec pełnił swą pierwotną funkcję. Według podań mieszkańców podczas oczekiwania kolejnego pociągu w niewyjaśnionych okolicznościach na dworcu zginęła młoda dziewczyna a jej dusza po dziś dzień błąka się po starym budynku, czasami usłyszeć można jej nawoływania. Należy pamiętać, że budynek dworca jest unikatem na tych terenach i zwrócić szczególną uwagę na jego formę architektoniczną. Z przykrością muszę stwierdzić, że ten kiedyś piękny dworzec jest obecnie w stanie tragicznym i prawdopodobnie nie da się go uratować.

Obrazek

W drodze powrotnej do miejsca postoju naszego mobilnego domu, odwiedziliśmy jeszcze, znajdujący się w centrum miejscowości, pomnik króla Zygmunta Starego założyciela miasta.

Obrazek

Po tym ciekawym spacerze poszliśmy spać, aby jutro dalej podążać na południe i odwiedzać coraz to nowe ciekawe miejsca.

Ciąg dalszy nastąpi ( mam nadzieję).

Tutaj dalsza część relacji - cz. 5
Kiedy szereg uzurpacji zdradza zamiar wprowadzenia władzy despotycznej, to słusznym jest odrzucenie takiego rządu.1776r Deklaracja Niepodległości
Awatar użytkownika
Cuba
Forumowicz
Kontakt:

Re: Kamperowa podróż po "Ścianie wschodniej" część IV

Post autor: Cuba »

Obrazek

Niestety konstrukcje drewniane mają to do siebie, że szybko przemijają :(
Kuba Pozdrawiam :)
Honda Varadero 125 V - Małe serce w dużym motocyklu
Dupy nie urywa ale pojeździć można na "B" :cool:
Awatar użytkownika
Sławcio
Karawanier
Imieniny: 0- 0- 0

Post autor: Sławcio »

:hurra:
Rewelka. :ok:
Pozdrawiam Sławek
Nie mam już Viaderka i Devilnej Hondy. Mam za to mniejszość niemiecką. :D
Awatar użytkownika
Victus
Forumowicz

Post autor: Victus »

W zimie zapewne lepiej wyglądałoby u Dzieda Moroza
Że tez postanowili coś takiego tam zrobić ? Czym się sugerowali ? Hmm
:spanie1:
Stefan
Forumowicz
Imieniny:

Post autor: Stefan »

Że ja do tej pory nie czytałem to ja nie wiem. :zawstydzony:
Awatar użytkownika
Ciok
Old Traveler
Imieniny: 0- 0- 0

Post autor: Ciok »

Teraz przekroczenie granicy przebiegło bezproblemowo i wreszcie znaleźliśmy się w białoruskiej części Puszczy Białowieskiej. Po co opisuję wszystko tak szczegółowo? Ano po to, żeby uświadomić eurosceptykom i wszystkim, którzy dążą do tego aby wywalono nas z unii, jak będą wyglądały nasze zagraniczne podróże, oczywiście pod warunkiem że dostaniemy paszporty i wizy.
Utkwiło mi to w pamięci.
Na moto już jutro mogę być za granicą. k*rwa aż strach jak wprowadzą obowiązkowe wizy. :(
„poznaj swój kraj, ojczyźnie służ” - Mazowsze jest piękne, otwórz oczy.
Karawanierzy Mazowieccy - sekcja moto
Gwiazda Zaradna
Forumowicz

Post autor: Gwiazda Zaradna »

Piękne skromne budowle, cudowna choinka spełnionych marzeń, a krasnoludki chyba na sterydach - dość duże jak ja :hahaha1:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podlasie”